Comisia Europeana (CE) a finalizat marti un nou set de propuneri in vederea gestionarii crizei migrantilor din Europa, inclusiv un plan controversat de distribuire a solicitantilor de azil intre statele membre, potrivit unui proiect la care agentia germana a avut acces, relateaza agentia DPA online citata de Mediafax.

Noul pachet include propuneri in vederea crearii unui fond fiduciar, in valoare de 1,8 miliarde de euro (2 milioane de dolari), pentru Africa si unei liste de tari din Balcani, plus Turcia, considerate sigure, ai caror cetateni nu pot cere azil in Uniunea Europeana (UE).

Masurile urmeaza sa fie dezvaluite miercuri dimineata, la ora locala 9.00 (10.00, ora Romaniei), de catre presedintele Comisiei Jean-Claude Juncker, in cadrul discursului despre "starea Uniunii", pe care-l va sustine in Parlamentul European (PE). Unele dintre ele necesita aprobarea Legislativului si statelor membre UE pentru a intra in vigoare.

Cele 28 de state membre UE se confrunta cu cel mai mare aflux de refugiati si imigranti de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace, iar cateva dintre ele poatra mare parte a acestei poveri.

Comisia a incercat sa redistribuie persoanele care se califica pentru protectie internationala, astfel incat sa fie preluate de catre toate statele membre, in spiritul solidaritatii - care este una dintre valorile fundamentale ale Uniunii.

Insa o prima incercare de a redistribui 40.000 de solicitanti de azil, care au ajuns deja in Italia si Grecia, a esuat, anterior, anul acesta, cand guvernele statelor membre au respins un program obligatoriu de redistribuire. In schimb, ele s-au angajat sa accepte - in mod voluntar - doar 32.256 de persoane.

Comisia propune acum distribuirea de urgenta in toate celelalte state membre a altor 120.000 de azilanti, care au ajuns in Grecia, Ungaria si Italia. Potrivit acestui plan de cote obligatorii, Germania si Franta urmeaza sa accepte cele mai multe persoane - 31.443 si, respectiv, 24.031, potrivit proiectului.

Spania, Polonia si Olanda sunt urmatoarele - cu 14.931, 9.287 si, respectiv, 7.214 de azilanti, potrivit acestui sistem obligatoriu de cote, care are la baza criterii ca populatia, economia, somajul si acceptarea in trecut a unor refugiati de catre statele membre.

Insa dictarea de catre Bruxelles a numarului de azilanti pe care fiecare stat membru sa-i primeasca s-a dovedit un subiect controversat, unii politicieni din unele tari afirmand ca ei stiu mai bine cator refugiati le pot face statele lor.

In pofida acestui lucru, Comisia urmeaza sa propuna miercuri introducerea unui mecanism permanent de distribuire, pe care-l poate activa in cazul unor situatii viitoare de urgenta.

Statele membre care nu vor putea accepta solicitanti de azil in baza acestui plan vor fi obligate, in schimb, sa contribuie cu 0.002 din PIB-urile lor la bugetul UE, potrivit proiectului.

Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia urmeaza sa se afle printre tarile care vor lupta impotriva planului. Ele au avertizat saptamana trecuta ca un sistem "obligatoru si permanent de cote ca masuri de solidaitate ar fi inacceptabil".

Pe de alta parte, se asteapta ca alte elemente ale pachetului sa intampine mai putina rezistenta.

Ele includ o lista de "tari de origine sigure" - pe care se afla Albania, Bosnia-Hertegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Turcia, care va permite ca cetatenii acestor tari sa fie expuzati rapid, in cazul in care vor solicita azil in UE.

Mii de kosovari au incercat sa intre in UE in acest fel in primele trei luni ale lui 2015, depasindu-i ca numar pe sirieni si pe afgani in clasamentul primelor trei tari ai caror cetateni au cerut azil in Uniune.

Insa UE a depus eforturi sa se asigure ca-i tine la distanta pe imigrantii "economici", care nu se califica pentru a obtine protectie internationala, acordand prioritate persoanelor care fug din calea razboiului din tari ca Siria si Afganistan.

Obiectivul noului fond destinat Africii este sa descurajeze "imigratia ilegala", prin stabilizarea si imbunatatirea oportunitatilor socio-economice in regiuni ca Sahel, Cornul Africii si Africa de Nord. Celelalte masuri din pachetul Comisiei reglementeaza expulzarea imigrantilor si sustinerea refugiatilor. Intre ele se afla si un angajament de a continua cooperarea cu tari partenere din alte parti ale lumii.

"Actualul val de migrare nu este un incident punctual, ci inceputul unui adevarat exod", a avertizat presedintele UE Donald Tusk intr-un discurs pe care l-a sustinut luni seara. "Ne vom confrunta cu aceasta problema multi ani de-acum inainte", sublinia el.