Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker este asteptat sa prezinte miercuri propunerile sale de a distribui 120 000 de refugiati in UE, un "prim pas", potrivit Germaniei, care cere un sistem de cote, fara plafon.

In timpul discursului sau in fata Parlamentului European la Strasbourg, asteptat la ora locală 9.00 (10.00, ora României), Juncker va detalia un plan care este cunoscut deja in linii mari. Acesta prevede distribuirea, in urmatorii doi ani, a 120 000 de refugiati intre statele membre UE, scrie AFP.

Aceste cote pun Germania pe primul loc (26,2%, 31 443 refugiati), urmata de Franta (20%, 24 031) si Spania (12,4%, 14 931).

Dar Germania a cerut marti partenerii sai europeni sa isi deschida mai larg portile pentru zecile de mii de refugiati care vin la granitele batranului continent.

"Avem nevoie de un sistem de cote deschis pentru distribuirea obligatorie a oamenilor care au drept de azil", a declarat cancelarul Angela Merkel, considerand ca plafonarea in avans a numarului de migranti nu are niciun sens.

Ea a spus ca propunerea asteptata din partea Comisiei Europene este doar un "prim pas", in pofida reticentei unor tari europene. In ceea ce priveste Germania, "cred ca ne putem descurca cu siguranta cu un numar de jumatate de milion (de refugiati pe an) timp de mai multi ani (...) poate chiar mai mult", a spus vicecancelarul Sigmar Gabriel. Merkel trebuie sa dea explicatii pe aceasta tema miercuri dimineata, in fata deputatilor germani.

Potrivit celor mai recente cifre ale ONU, mai mult de 380 000 de migranti si refugiati au ajuns in Europa prin Marea Mediterana incepand cu ianuarie, iar 2 850 si sunt morti sau disparuti.