Incurajati de imaginile prezentate in mas media cu arabi care fug din fata razboiului din Siria si ajung in Europa, numerosi irakieni vad o noua posibilitate de a scapa de violentele care ii inconjoara, scrie New York Times. Motivele lor sunt diverse, in cazul unora este vorba despre amenintari la siguranta personala, altii au fost nevoiti sa isi paraseasca localitatile natale dupa ce acestea au intrat sub controlul Statului Islamic, iar unii dintre ei sunt pur si simplu locuitori ai Bagdadului care fug de conditiile economice dure dintr-o tara care se confrunta cu o criza financiara creata de scaderea pretului barilului de petrol.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dupa ani de violente si promisiuni nerespectate de instaurare a unui sistem democratic, facute de catre o elita politica corupta, irakienii care au rezistat anterior tentatiei de a-si parasi tara se pregatesc sa faca parte din urmatorul mare val de migratie care va afecta Irakul, un exod care, avertizeaza liderii, scindeaza si mai tare tara intr-un moment in care unitatea sa este amenintata mai mult ca niciodata.

Fuga refugiatilor reprezinta o mica parte din dezastrul umanitar care are loc la ora actuala in Irak, unde circa 3,1 milioane de persoane au fost relocate. Organizatia Internationala pentru Migratie a inregistrat circa 6.000 de irakieni care au ajuns anul acesta, la bordul unor ambarcatiuni, in Grecia sau in Italia, de 5 ori mai multi decat in 2014.

Insa acesta este doar o fractiune din numarul irakinilor care pleaca in aceasta calatorie, pentru ca majoritatea evita sa se inregistreze oficial cand ajung in Grecia.

Fenomenul s-a acutizat in ultimele saptamani, irakienii interactionand pe aplicatii de messenger, precum Viber sau WhatsApp, cu prieteni care au ajuns in tari precum Germania, unde cancelarul Angela Merkel i-a intampinat pe imigranti cu bratele deschise, devenind un erou in ochii multor irakieni. Povestile pe care irakienii le aud de la rudele lor din Europe sunt adesea euforice si pline de posibilitati, scrie New York Times.

"Cand mergi in Europa, te trateaza bine, iti dau o locuinta, iti dau bani, au grija de sanatatea ta. Avem atatia prieteni si ne spun cat de buna este viata (acolo - n.red.)", a declarat pentru sursa citata Hattam Jassim, un irakian in varsta de 37 de ani al carui frate a ajuns recent in Belgia.

Exodul include atat de multi tineri incat autoritatile se arata alarmate, facand publica o declaratie in care ii indeamna sa ramana in tara, facand apel la patriotism si simtul datoriei in timp de razboi.