Razboiul din Yemen cunoaste o escaladare periculoasa, prin trimiterea de forte arabe sunite din Golf, pentru recucerirea nordului si a capitalei Sanaa, zone asupra carora rebelii siiti pro-iranieni au preluat controlul in urma cu un an, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tara, teatrul unor lupte si raiduri aeriene cotidiene din martie, "se pregateste de o noua faza mai sangeroasa", avertizeaza April Longley, specialista la International Crisis Group. "Cele doua tabere se pozitioneaza pentru un conflict major in nord si in special in Sanaa".

Fortele coalitiei sunite au recucerit de la jumatatea lunii iulie cinci provincii din sud. Ele "par acum hotarate sa cucereasca si mai mult teritoriu, in special dupa moartea" a 45 de cetateni din Emirate, 10 sauditi si 5 cetateni din Bahrein, dupa un atac cu racheta vineri, in provincia Marib.

Aceasta provincie petroliera din centrul Yemenului, situata la est de Sanaa, a devenit un centru strategic unde sunt amplasate intariri venite din mai multe tari din Golf, Qatar si Arabia Saudita, potrivit presei si surselor militare yemenite.

Atacul cu racheta Tochka, revendicat de rebeli, a provocat o unda de soc in tarile din Golf. Mai multi lideri si-au afirmat "determinarea" de a "elimina amenintarea" pe care o reprezinta Iranul si care incearca sa "reediteze experienta Hezbollahului libanez in Yemen".

Tragedia de vineri a constituit o schimbare de viziune pentru coalitie care acum pregateste trimiterea de trupe pentru a sprijini luptatorii yemeniti locali, echipati si antrenati de sase luni, spune Andreas Krieg, consultant pentru fortele armate ale Qatarului si profesor la King's College din Londra.

In conditiile in care prezenta unitatilor din Emirate si Arabia in Yemen nu era un mister pentru nimeni, televiziunea Al-Jazeera din Qatar a raportat luni trimiterea a o mie de soldati qatarezi, sustinuti de peste 200 de blindate, o premiera pentru fortele din Doha.

Un inalt oficial din Qatar a confirmat marti ca tara sa a trimis in Yemen trupe care sunt "pregatite sa se lupte" in cadrul coalitiei internationale.

Rebelii Houthis, luptatori cu experienta

Surse militare yemenite din Marib au citat la o mie soldatii sauditi sositi in provincie cu blindate si tancuri.

Potrivit lui Krieg, exista "un pic peste 5.000 de soldati ai coalitiei, in total, pe teren", dar cifra exacta este dificil de determinat din cauza datelor legate de "fortele speciale".

Potrivit Al-Jazeera, cu tot cu intariri, coalitia dispune de 10.000 de oameni, fara a socoti fortele yemenite loiale presedintelui in exil Abd Rabbo Mansour Hadi si triburile sunite ostile rebelilor siiti care controleaza o buna parte din provincia Marib.

Rebelii Houthis, proveniti din minoritatea zaidita (aripa a siismului), au plecat in iulie 2014 din fieful din Saada (nord) pentru a intra doua luni mai tarziu in Sanaa, cu complicitatea unitatilor militare ramase fidele fostului presedinte Ali Abdallah Saleh.

Acestia au progresat ulterior foarte repede in restul tarii, determinand zece tari arabe conduse de Ryad sa intervina militar in martie, initial printr-o campanie aeriana.

Houthis sunt luptatori cu experienta, care au dus mai multe batalii impotriva puterii centrale yemenite si a Arabiei Saudite, in timp ce tabara lui Saleh este formata din unitati experimentate ale Garzii Republicane, devotate sefului lor.

Amenintarea rachetelor

Aceste trupe dispun inca de armamente sofisticate si in special de un numar limitat de rachete Scud si Tochka care constituie o adevarata amenintare pentru coalitie, subliniaza expertii.

Potrivit lui Krieg, recucerirea sudului a fost relativ usoara, deoarece fortele loiale au progresat in "teritoriul prieten", dar "Sanaa si provinciile nordice sunt foarte ostile".

Alley este si mai alarmista: "o batalie pentru nordul Yemenului promite sa fie o afacere de lunga durata si sangeroasa care va agrava situatia umanitara deja disperata" a milioane de civili.

Potrivit acesteia, "nu exista solutie militara" in Yemen si "o victorie completa asupra Houthis va fi dificila, daca nu imposibila, in nord".

Este deci indispensabil, potrivit acesteia, un "compromis" care sa integreze "acest grup in sistemul politic". Ea reaminteste ca in august rebelii au inceput sa faca o serie de concesii, acceptand sa lucreze in cadrul rezolutiei 2216 a Consiliului de Securitate al ONU.

Coalitia araba afirma ca orice rezolvare a conflictului trebuie sa se bazeze pe aceasta rezolutie care someaza rebelii sa se retraga din toate teritoriile cucerite de la inceputul anului trecut.