Partidul grec de stanga SYRIZA are un usor avantaj de 0,5% asupra formatiunii conservatoare Noua Democratie (ND) inaintea alegerilor anticipate din 20 septembrie, potrivit unui sondaj publicat luni, informeaza Reuters.

SYRIZA al fostului prim-ministru Alexis Tsipras ar obtine 27% din voturi si Noua Democratie 26,5%, arata sondajul Pulse pentru site-ul bankingnews.gr.

Tsipras a inceput cursa ca favorit dar cele doua partide s-au aflat cot la cot in sondajele recente, facand ca alegerile sa fie in mod neasteptat de stranse, noteaza Reuters, citata de Agerpres.

Doua sondaje din weekend au plasat de asemenea SYRIZA usor inaintea ND, chiar daca avansul este in scadere. Alte doua sondaje publicate saptamana trecuta au aratat pentru prima oara ca Noua Democratie ar invinge SYRIZA.

In sondajul de luni, extrema-dreapta partidul Zori Aurii, ai carui lider si importanti parlamentari sunt judecati sub acuzatia constituirii unui grup criminal, se claseaza pe locul al treilea, cu 6,5% din intentiile de vot.

Grecii Independenti, partenerul mai mic de coalitie al lui Tsipras, sunt de asteptat sa obtina 2,5% din voturi, sub pragul de 3% necesar pentru a intra in parlament.

Aproape 35% dintre greci doresc ca primele doua partide sa formeze un guvern de coalitie, arata sondajul. Tsipras a exclus pana acum orice astfel de acord cu Noua Democratie. Adversarul sau, Evangelos Meimarakis, a declarat ca este deschis cooperarii, aminteste Reuters.