Sute de americani s-au oferit luni primeasca refugiati sirieni in casele lor, declarand, intr-o petitie online, ca Statele Unite trebuie sa permita intrarea mai multor migranti ce fug de razboiul civil, relateaza Reuters, citat de Agerpres.

Aproape 1.300 de persoane au semnat petitia pe site-ul progresiv MoveOn.org cerand Statelor Unite sa ridice limita asupra refugiatilor sirieni in timp ce Europa se lupta sa faca fata unui numar record de solicitanti de azil.

Natiunile Unite afirma ca 4 milioane de oameni au fugit din calea luptelor de la inceputul razboiului civil in 2011. Statele Unite au admis intrarea a aproximativ 1.500 de refugiati, iar Casa Alba a declarat ca examineaza raspunsuri la criza, inclusiv reinstalarea, aminteste Reuters.

Unul dintre semnatarii petitiei, reverendul Everett Shattuck, 59 de ani, de la Church of Brethren (Biserica a Confratilor n.r.) din Mill Creek, Indiana, a afirmat ca deschiderea casei sale pentru refugiati face parte din traditia SUA de primire a imigrantilor.

"In plus, purtam o parte din responsabilitate pentru acel (razboi) din cauza schimbarilor noastre de regimuri in Orientul Mijlociu. Majoritatea acestor refugiati sunt un rezultat al actiunilor" noastre, a declarat Shattuck, facand aluzie la invazia Irakului de catre SUA in 2003, noteaza Reuters.

Potrivit petitiei MoveOn, cei care au semnat sunt familii, cupluri de tineri, studenti, cupluri mai in varsta cu copii care s-au mutat si altii oferind gazduire persoanelor fortate sa fuga de violentele din Siria.

O femeie, Shannon Brown Lehnert, din Enumclaw, Washington, a scris pe site ca ea are o casa mobila ce ar putea fi pusa la dispozitie.

Dar altii, desi primitori fata de refugiati, isi exprima ingrijorarea ca extremistii ar putea intra in Statele Unite impreuna cu cei care fug de lupte, mai noteaza Reuters.

"Ma rog ca niciun terorist deghizat in refugiat sa nu incerce sa intre" in SUA, a scris Patti Perry din Cranberry Lake, New York.