Cehia si Slovacia si-au exprimat luni opozitia comuna fata de sistemul de cote pentru redistribuirea refugiatilor pe care il pregateste Comisia Europeana, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Premierul ceh Bohuslav Sobotka si omologul sau slovac Robert Fico au declarat, dupa o intalnire cu cancelarul austriac Werner Faymann, ca orice ajutor si cooperare trebuie sa se faca pe baze voluntare.

Chestiunea cotelor a umbrit alte actiuni planuite pentru gestionarea valului migrationist si a pus statele din centrul Europei in pozitii diferite fata de tarile bogate din vestul UE in privinta asumarii de responsabilitati, noteaza Reuters.

Executivul UE a stabilit o noua schema de cote nationale, conform careia 160.000 de solicitanti de azil ar trebui relocati din Italia, Grecia si Ungaria, a declarat anterior luni o sursa din cadrul UE.

Planul prevede redistribuirea a 4.306 de imigranti in Cehia si a 2.287 in Slovacia.

Cifrele sunt cu mult mai mari decat cele vehiculate pana acum: Cehia se oferise sa primeasca 1.500 de refugiati, iar Slovacia 200, preferabil crestini. Ofertele se refereau la solicitanti de azil aflati in alte tari din UE, dar si la refugiati din tabere din Turcia.

Fico a refuzat sa comenteze planul Comisiei Europene, dar a spus ca impunerea de cote este inacceptabila.

"Imigrantii care ajung in Europa nu vor sa stea in Slovacia. Nu au o baza pentru religia lor aici, pentru rudele lor. Ar fugi oricum de aici. Prin urmare, consider ca este irational sa impui cote", a spus el.

Cehia si Slovacia au mai spus ca UE trebuie sa convina asupra altor masuri pentru oprirea valului de imigranti, cum ar fi intarirea protectiei granitelor externe, crearea asa-numitelor centre de receptie 'hot-spot' si stabilirea unei liste de tari 'sigure' ai caror cetateni sa fie trimisi inapoi.

"Vrem sa ajutam financiar, oferind experti, si bineinteles ca vom lua in grija o parte dintre refugiati care vor primi azil, dar numai pe baza voluntara", a spus la randul sau Sobotka.

Cancelarul austriac Werner Faymann a declarat ca sistemul de cote este necesar pentru a exista o formula pentru a-i putea primi pe refugiati, si nu pe imigrantii economici.

"Sunt ferm convins ca poti proteja frontiera externa numai cand stii ce sa faci cu refugiatii de razboi", a subliniat el.