Ungaria nu intentioneaza sa deschida focul asupra imigrantilor care incearca sa treaca peste gardul construit recent la granita sa sudica, menita sa impiedice imigratia ilegala, si este deschisa sa discute despre cotele europene pentru primirea de refugiati insa asta dupa ce frontiera va fi sigilata, a declarat premierul Viktor Orban, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Intr-un interviu difuzat luni de radiodifuzorul austriac ORF, Orban a reiterat ca, in opinia sa, multi imigranti care vin in Ungaria din zonele de criza din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, fug de saracie si nu sunt, in realitate, refugiati in cautare de azil.

Echipe de constructori lucreaza la terminarea unui gard de 3,5 m inaltime, asezat de-a lungul granitei Ungariei cu Serbia, menit sa impiedice intrarea migrantilor. Guvernul lui Orban a ridicat din umeri la implicatiile simbolice si ecourile Razboiului Rece, notate de criticii din Europa vestica, ale unei de bariere cu sarma ghimpata si cu turnuri de-a lungul frontierelor din fostele tari comuniste din Europa de Est.

"Protejam Europa in conformitate cu normele europene care spun ca frontierele pot fi trecute doar in anumite zone, intr-un mod controlat si dupa inregistrare", a declarat Orban pentru ORF.

Intrebat daca soldatii aflati de-a lungul frontierei au primit ordine sa deschida focul asupra imigrantilor care trec granita ilegal, Orban a raspuns: "Nu este necesar, deoarece va exista un gard care nu poate fi trecut. Cine vrea totusi sa treaca peste gard trebuie arestat si trimis in judecata. Nu va fi necesara utilizarea armelor."