Dupa socul provocat de imaginile baietelului sirian gasit mort pe o plaja din Turcia, autoritatile europene au mai mult ca niciodata drept prioritate lupta impotriva unei armate de circa 30.000 de presupusi traficanti de persoane, scrie Agerpres.

Soferi romani, prinsi transportand imigranti clandestiniFoto: Captura YouTube

"Aceasta este prima prioritate pentru noi, fara nicio indoiala, nu doar pentru Europol, ci pentru toate statele membre ale Uniunii Europene", explica Robert Crepinko, responsabil pentru combaterea retelelor de crima organizata in cadrul Oficiului european de politie (Europol), cu sediul la Haga.

Nu doar ca traficul de fiinte umane ii face pe candidatii la exil sa isi asume un risc enorm, ci el reprezinta de asemenea o "imensa provocare pentru toate statele membre, atat pe plan umanitar, cat si pe cel al securitatii", a estimat Crepinko, intr-un interviu acordat AFP.

Acest "business" mortal, care invarte miliarde de dolari, se hraneste cu disperarea unui numar crescand de persoane care fug de razboi si de saracie din tari precum Siria, Afganistan, Eritreea si Somalia.

Din ce in ce mai bine organizate, bandele de traficanti utilizeaza retelele de socializare, itinerare bine rodate si metode expeditive pentru a face sa vina valuri de refugiati si de migranti in Europa.

In iulie, UE a lansat o operatiune de anvergura impotriva traficantilor in Marea Mediterana, culegand mai intai informatii, inainte de a se pregati sa actioneze militar, in principiu in saptamanile urmatoare, impotriva navelor traficantilor, in special in largul coastelor libiene.

Din martie, autoritatile europene au identificat un grup international de aproximativ "30.000 de suspecti" in toata Europa, printre care 3.000 operand in Mediterana si dintre care unii sunt originari din tari nemembre ale UE, cu care Europol face schimb de informatii, afirma Crepinko.

Acesti traficanti de diferite nationalitati si religii lasa deoparte divergentele lor pentru a colabora de la caz la caz, potrivit necesitatilor si acolo unde sunt bani de castigat, releva el, citand exemplul unui retele de 16 traficanti, destructurata recent in Grecia prin arestarea a doi romani, doi egipteni, doi pakistanezi, sapte sirieni, a unui indian, a unui filipinez si a unui irakian. Ei au castigat in cateva luni aproape 7,5 milioane de euro, facand sa vina in principal in Europa sirieni, trecandu-i cu acte false din Turcia in Grecia, atat pe cai maritime si aeriene, cat si terestre.

Traficul de fiinte umane, combinat uneori cu sclavia sexuala si exploatarea in locuri de munca prost platite, este "probabil businessul cel mai profitabil" dintre toate activitatile criminale, devansand chiar traficul de arme si cel de droguri, afirma o purtatoare de cuvant a Agentiei europene de supraveghere a frontierelor Frontex, Izabella Cooper.

Din ce in ce mai mult, traficantii utilizeaza retelele de socializare, Facebook sau altele, pentru a-si oferi serviciile, a-si negocia preturile si a organiza traseele migrantilor, potrivit Europol si Frontex.

Astfel, Frontex, care face schimb de informatii cu tarile membre ale UE, a dezvaluit o retea condusa de eritreeni, care trimiteau migranti din aceasta tara spre Libia, trecand prin Sudan si avand ca destinatie finala Italia, afirma Cooper.

In Africa Occidentala si Subsahariana, traficantii utilizeaza o serie de camioane si adaposturi pentru a-i aduce pe migranti in Libia. Una din rutele utilizate trece prin Ghana, Burkina Faso si Niger.

Odata migrantii ajunsi in Libia, retelele specializate ii trimit sa traverseze Mediterana in ambarcatiuni pescaresti sau mici barci pneumatice supraincarcate care, presupune Frontex, "ar putea fi importate din China".

Potrivit marturiilor obtinute de Frontex, unii traficanti i-ar fi fortat chiar pe candidatii la exil sa urce in aceste ambarcatiuni precare sub amenintarea unui revolver, cand acestia din urma au realizat cat este de periculos sa navigheze la bordul lor, potrivit reprezentantei Frontex.

Libia este "un adevarat chilipir pentru traficanti" pentru ca legea nu exista cu adevarat acolo, si-a exprimat ea regretul.