Polonia si-ar putea uni fortele cu alte tari membre NATO precum Norvegia sau Olanda pentru a cumpara submarine, intr-o incercare de a reduce costurile, in loc sa le cumpere singura, a declarat duminica adjunctul ministrului polonez al Apararii, Czeslaw Mroczek, potrivit Reuters.

Ministerul polonez al Apararii intentiona sa cumpere trei submarine a caror livrare era prevazuta pentru 2020-25. Insa achizitia, care trebuia lansata la inceputul acestui an, a ramas suspendata dupa ce Polonia a decis sa inarmeze flota cu rachete de manevra, o schimbare in specificatiile contractului care a ridicat costurile.

"Avem in vedere obtinerea de submarine, de exemplu impreuna cu Norvegia sau Olanda", a declarat Mroczek pentru agentia oficiala de presa PAP.

El a precizat ca aspectele cu privire la specificatiile initiale pentru flota sunt aproape gata, iar scopul asocierii cu tari membre NATO este de a mai reduce din costuri.

"Din punct de vedere al procedurii (de achizitie) si cum o facem - in una sau doua etape - va depinde daca cumparam submarinele singuri sau ca un proiect comun al doua sau mai multor tari NATO", a explicat el.

Potrivit agentiei PAP, grupul industrial francez DCNS, compania suedeza Saab Kockums si cea germana ThyssenKrupp Marine Systems s-au aratat interesate de licitatia pentru construirea submarinelor.