Presedintele ucrainean Petro Porosenko a apreciat sambata ca acordurile de pace au fost respectate - pentru prima data - in aceasta saptamana, in estul tarii, o zona aflata sub controlul separatistilor prorusi, unde rebelii au anuntat o "remaniere" a conducerii lor politice, relateaza AFP online.

"Am o veste buna. De o saptamana, nu se mai trage pe front. Este prima saptamana in care acordurile de pace de la Minsk sunt aplicate", a declarat Porosenko, potrivit unor imagini televizate.

Exista in continuare militari care mor in zona de conflict, "aruncati in aer de mine artizanale sau in accidente rutiere, dar nu in lupte", a subliniat el.

"Acest lucru ne da speranta ca eforturile noastre vor contribui la construirea unui stat eficient", a continuat seful statului ucainean, in timpul unei vizite la un centru de recrutare de candidati la un post in Parchet.

Porosenko a facut acest anunt in contextul in care Denis Pusilin, emisarul "republicii populare" de la Donetk (DNR) la negocierile de pace, l-a inlocuit la sefia "parlamentului" local pe Andrei Purghin, mai radical si mai autonom, potrivit unui site separatist.

Aceasta "remaniere" - un rezultat al unei lupte pentru putere catalogata drept "lovitura de stat" de catre presa, bloggeri ucraineni si separatisti - ar putea, in opinia unora, sa explice acalmia din zona de conflict.

Seful DNR Aleksandr Zaharcenko a declarat sambata, la randul sau, ca "nu exista nicio alternativa" la acordurile de pace de la Minsk, semnate in februarie, in urma unei medieri franco-germane.

"Toate celelalte optiuni ar antrena morti fara sens, pagube si o prabusire economica", a asubliniat Zaharcenko, intr-o declaratie publicata pe site-ul "oficial" rebel.