Austria si Germania au acceptat sambata sa permita intrarea miilor de migranti pe care Ungaria a anuntat ca ii va transporta la frontiera, a declarat sambata cancelarul austriac Werner Faymann. Viktor Orban a anuntat ca ducerea acestora cu autobuzele a fost o masura exceptionala, ce nu se va mai repeta.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mogherini, sefa diplomatiei europene, a spus ca actuala criza va dura si a apreciat ca stabiliera de centre pentru refugiati in afara UE ar necesita "resurse enorme". Intre timp, unele persoane publice, precum premierul Finlandei sau politicianul Bob Geldof, au anuntat ca isi pun proprietati la dispozitia migrantilor, iar la Paris a avut loc un miting de sustinere a refugiatilor.

Cum s-au desfasurat evenimentele de sambata:

22.25 Cancelarul german Angela Merkel si premierul ungur Viktor Orban au cazut de acord, intr-o conversatie telefonica, sa-si respecte obligatiile europene, inclusiv pe cele pe care si le-au asumat prin Acordurile de la Dublin, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Biroului cancelarului, relateaza MTI , citata de Mediafax.

21.49Liderul formatiunii extremiste Jobbik spune ca nu-i vrea pe refugiati: "Ungaria le apartine ungurilor"

21.40 Cateva mii de persoane participau sambata dupa-amiaza la Paris, in Piata Republicii, la un miting de sustinere a refugiatilor - sub sloganul "Nu in numele nostru", in urma unui apel la mobilizare pe retele de socializare

20.48 Premierul milionar al Finlandei, Juha Sipila, a declarat sambata ca isi va face casa pe care o care in nordul tarii disponibila pentru refugiati. Sipila, fost director la o firma telecom, a spus ca solicitantii de azil vor putea sa foloseasca locuinta sa din Kempele de la inceputul lui 2016.

19.22Muzicianul irlandez Bob Geldof a anuntat, vineri, ca poate sa gazduiasca imediat patru familii de refugiati

18.30 Sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a facut apel la cele 28 de state membre UE sa ramana "unite" si sa actioneze "eficient", avertizand ca actuala criza a refugiatilor care le divizeaza "va dura".

"Ne confruntam cu un eveniment dramatic", care "va dura", a avertizat Mogherini la finalul reuniunii ministrilor de externe ai UE. "Cu cat vom accepta mai repede, cu atat vom fi in masura sa raspundem eficient", a adaugat ea.

"Nu vorbim aici de un aflux de imigranti economici, sunt in majoritate refugiati pe care noi avem datoria sa ii primim", a insistat Mogherini, reamintind ca in ultimele saptamani au fost "mai ales sirieni, afgani, eritreeni" care au sosit in Europa.

"Viitorul Europei este in joc", a apreciat ea, afirmand ca trebuie "sa se puna capat acuzatiilor reciproce" si facand apel la cele 28 de state membre sa ramana "unite" si "sa-si pastreze credinta in valorile (noastre) umane".

Criza este atat de grava ca "este nevoie de un Consiliu European" al sefilor de stat si de guvern, probabil "la inceputul lunii octombrie", a pledat la randul sau ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

18.18Viktor Orban: Transportarea migrantilor cu autobuzele la granita cu Austria a fost o masura exceptionala, nu se va mai repeta

18.05Ministrii de externe din Uniunea Europeana au discutat sambata posibilitatea crearii de centre UE pentru refugiati in afara Europei ca o modalitate de a rezolva criza migratiei, dar sefa diplomatiei europene, Federica Mogherini, a declarat ca aceasta solutie ar necesita "resurse enorme"

17.50Premierul polonez considera suficienta primirea a 2.000 de refugiati, date fiind capacitatile Poloniei

17.15 Angela Merkel: Germania poate face fata fluxului record de refugiati de anul acesta fara sa majoreze taxele si fara sa-si pericliteze echilibrul bugetar

17.00 Ungaria anunta ca nu va mai inchiria autobuze pentru transportul migrantilor la frontiera cu Austria

Seful politiei ungare a declarat sambata ca Budapesta nu va mai inchiria autobuze pentru a transfera refugiatii la frontiera cu Austria, subliniind ca transportul miilor de migranti efectuat vineri noapte si sambata dimineata a fost o "initiativa unica", transmite AFP.

"Punerea la dispozitie a autobuzelor catre Austria a fost o initiativa unica si nu vor mai fi vehicule pentru a-i transporta pe refugiatii care au pornit la pas pe strada" spre Austria, a declarat Karoly Papp intr-o conferinta de presa, citat de agentia ungara MTI.

16.14 Europa si Marea britanie trebuie sa ofere azil celor intr-adevar fug de persecutii, dar trebuie si sa majoreze ajutoarele oferite, sa combata bandele de traficanti si sa ia masuri in privinta conflictului din Siria, a declarat ministrul de finante britanic, George Osborne.

15.26 Circa 6.500 de refugiati au ajuns in Austria de cand Ungaria a inceput sa-i transporte la granita, 2.200 dintre ei sunt deja pe drum spre Germania a declarat ministrul de interne austriac jurnalistilor intr-o gara din Viena

15.08 Se estimeaza ca Germania va refuza anul acesta pana la 75.000 de cereri de azil depuse de migranti - in special din sud-estul Europei in conditiile in care accelereaza procedurile de azil si de extradare pentru cei din tari considerate sigure, cu scopul de a se concentra pe refugiatii din Siria si Irak, tari distruse de razboi

14.49 Ungaria va trimite armata la granita cu Serbia dupa 15 septembrie daca Parlamentul isi va da acordul, a declarat premierul Viktor Orban

14.45Sute de imigranti au plecat pe jos, catre Austria, de la tabara ungara de la Bicske si din gara Keleti

14.37 Politia germana a anuntat ca circa 450 de migranti plecati din Budapesta la bordul unui tren special au ajuns in Munchen

14.09 Austria nu va face uz de forta pentru a opri mii de refugiati ce intra in tara dinspre Ungaria, a declarat ministrul de interne, Johanna Mikl-Leitner. Ea a precizat ca in Austria au intrat vineri noapte circa 3.000 de migranti, dar doar 10 au solicitat azil in Austria, restul vor sa mearga mai departe.

12.00 Austria se asteapta ca 10.000 de refugiati sa intre sambata in tara, venind din Ungaria

Numarul total de refugiati care vor ajunge in Austria dupa ce au fost transportati cu autobuze de catre Ungaria la frontiera comuna ar urma sa atinga sambata 10.000, a anuntat Ministerul austriac de Interne.

Pana in prezent, aproximativ 4.000 de refugiati au traversat frontiera in cursul noptii si in dimineata zilei de sambata, potrivit ministerului.

11.30 Ministrul ungar de Externe: Migrantii ce se indreapta spre Austria arata esecul politicii UE in materie de migratie

"Ce s-a intamplat este consecinta politicii esuate a Uniunii Europene privind migratia si a declaratiilor iresponsabile facute de politicieni europeni", a declarat Szijjarto la sosirea la o reuniune a ministrilor de externe ai UE, in Luxemburg, pentru a discuta despre criza refugiatilor.

Pe de alta parte, ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak, a respins planurile de a crea un coridor feroviar catre Germania pentru refugiati. "Nu am discutat niciodata despre un astfel de coridor in guvernul slovac", a declarat el presei inaintea reuniunii.

10.05 Intre 2.500 si 3.000 de migranti au ajuns in Austria din Ungaria - anunta politia austriaca

"Ma aflu la frontiera cu Ungaria si privesc. Fluxul (de persoane) continua", a declarat Hans Peter Doskozil, seful politiei din landul Burgenland (estul Austriei), pentru agentia de presa austriaca, citeaza AFP.

"Asteptam 17 sau 18 autobuze cu etaj pentru a-i duce la Viena si poate si in Germania", a adaugat el.

Aproximativ 400 de migranti, care au fost adapostiti intr-o sala de concerte amenajata ca centru de primire la Nickelsdorf, la frontiera, s-au urcat la bordul unui prim tren care a plecat in zori spre Vest, a mai informat responsabilul citat.

Un al doilea tren urmeaza sa plece in curand, a adaugat el. "Al doilea grup de 400 de persoane este in drum (spre gara). Ploaia a fost destul de puternica, burniteaza acum, oamenii sunt toti uzi", a spus el.

Imigrantii trebuie sa parcurga pe jos traseul de circa 5 km ce duce de la postul de frontiera Nickelsdorf pana la gara cu acelasi nume, pentru a se urca in trenurile puse la dispozitie de autoritatile austriece, noteaza Agerpres.

"Cea mai mare problema a noastra este ca ungurii - dupa ce au vorbit cu Budapesta - refuza sa permita ca autobuzele noastre sa intre pe teritoriul lor si sa-i ia pe refugiati", a declarat anterior Doskozil, potrivit Reuters.

"Le-am propus sa-i aduca pe refugiati direct la trenuri sau la adapost (in partea austriaca), dar ei opresc autobuzele in partea ungara si toti trebuie sa coboare in ploaie", a adaugat el.

05:20 Tarile europene au fost avertizate in mod repetat asupra crizei refugiatilor care acum bate la usa lor si potopul de oameni disperati de razboi care se revarsa asupra Europei nu ar trebui sa surprinda pe nimeni, a declarat vineri un inalt oficial ONU, citat de Reuters.

05:00 Un numar de refugiati in drumul lor din Ungaria spre Europa de Vest au ajuns la bordul unui autobuz la frontiera cu Austria, anunta agentia Reuters, citata de Agerpres.

UPDATE Sute de migranti au plecat din gara din Budapesta, vineri noapte, imbarcati in autobuze ce au format un lung sir in centrul capitalei ungare si au fost puse la dispozitie de autoritati, coplesite de multimile sfidatoare ce au pornit pe jos spre Europa de Vest, noteaza Reuters citand un martor ocular.

"Din cauza situatiei de urgenta de astazi la frontiera ungara, Austria si Germania sunt de acord in acest caz asupra continuarii deplasarii refugiatilor", a declarat Faymann in postare.

Aceasta decizie a fost anuntata prim-ministrului ungar Viktor Orban de catre cancelarul austriac Werner Faymann, "in consultare" cu cancelarul german Angela Merkel, a precizat pe de alta parte cancelaria austriaca pentru agentia APA.

Guvernul ungar a anuntat vineri seara, dupa mai multe zile de blocaj, ca a acceptat sa mobilizeze o suta de autobuze pentru a-i transporta la frontiera cu Austria, asa cum ei doresc, pe cei circa 1.200 de migranti ce se indreapta spre aceasta frontiera, precum si pe cei adunati in principala gara din Budapesta, capitala Ungariei.

Indiferent de gestul lor, Viena si Berlinul inca asteapta de la Ungaria "sa-si respecte obligatiile europene, inclusiv cele legate de acordul de la Dublin" asupra regimului de azil in UE, a subliniat Faymann.