Aylan Kurdi, baietelul sirian gasit mort pe o plaja din statiunea Bodrum, Turcia, dupa ce a fost adus de ape, a fost inmormantat vineri in orasul sirian Kobane, alaturi de mama si fratele sau, gasiti si ei inecati, anunta AFP. Imaginile cu Aylan Kurdi gasit inecat pe o plaja din Turcia au circulat intens pe retelele sociale, devenind simbolul dramei pe care o traverseaza sirienii care fug din calea razboiului.

Baietelul de trei ani al carui cadavru a fost adus la malul marii, in Turcia, se numea Aylan Kurdi, iar familia sa fugise din Kobane de jihadistii Statului Islamic. In tragedie si-au pierdut viata Galip Kurdi, fratele sau in varsta de 5 ani, si mama lor, Rehan. Tatal sau a declarat, imediat dupa tragedie, ca doreste sa se intoarca in Kobane.

Site-ul canadian OttawaCitizen a scris ca autoritatile din Canada au refuzat o cerere de azil din partea familiei Kurdi. Teema Kurdi, sora tatalui baietelilor, coafeza in Vancouver de peste 20 de ani aici, a declarat ca familia a depus o "cerere G5 sponsorizata privat".

Autoritatile pentru migratie au decis insa sa o respinga, in iunie, din cauza "complexitatii cererilor de azil din Turcia", tara care refuza adeseori sa ofere vize de iesire pentru refugiatii neinregistrati care nu detin pasapoarte. "Am incercat sa ii sposorizez, prietenii si vecinii mei m-au ajutat cu depozitul bancar, dar nu am putut sa ii scoatem de acolo si s-au dus cu barca. Le plateam chiar si chiria in Turica, este oribil modul in care sunt tratati sirienii acolo", a declarat Teema.

Autoritatile canadiene au negat, insa, vineri, ca ar fi primit vreo cerere de azil de la familia baietelului sirian, asa cum a sustinut matusa copilului.