Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat vineri ca actuala criza a migantilor din Europa este consecinta unei politici "eronate" a Occidentului in Orientul Apropiat, acuzand in special politica americana de a-si impune standardele fara sa tina cont de specificul religios si cultural din aceste regiuni, scrie AFP.

Vladimir Putin, la summitul G8Foto: Agerpres/AP

"Aceasta criza era de asteptat", a declarat, Putin, la Forumul economic oriental din Vladivostok, citat intr-un comunicat al Kremlinului.

"Le-am spus deja in urma cu cativa ani partenerilor nostr occidentali ca daca vor continua politica eronata in regiunile lumii musulmane, in special in Orientul Apropiat si in Africa de Nord, acest lucru ar putea duce la probleme de foarte mare amploare", a subliniat el.

Aceasta politica, ce continua si in prezent, consta in "impunerea propriilor standarde, fara a se tine cont de particularitatile istorice, religioase, nationale si culturale in aceste regiuni".

"Este inainte de toate politica partenerilor nostri americani" pe care "Europa o urmeaza orbeste", a spus Putin, adaugand ca exact din acest motiv Uniunea Europeana se afla acum in fata unei "poveri atat de greu de purtat".

Ministerul rus al Afacerilor Externe avertizase in 2013 ca o interventie militara externa in Siria ar putea avea "consecinte catastrofale".

Occidentul si in primul rand Washingtonul insista pentru plecarea lui Bashar al-Assad si respinge initiativa rusa a unei coalitii extinse din care sa faca parte Turcia, Irakul, Arabia Saudita si armata regulata siriana pentru a lupta impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Peste 350.000 de persoane si-au riscat viata de la inceputul anului traversand Mediterana pentru a ajunge in Europa, continent care se confrunta in prezent cu cea mai grava criza migratorie din 1945. Cel putin 2.643 de oameni au murit in acest periplu, potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratii (OIM).