Pana la 3.000 de persoane participau la o demonstratie in centrul Budapestei joi seara, in semn de sustinere fata de refugiati si impotriva planurilor Guvernului condus de Viktor Orban de a impune restrictii in domeniul migrarii, relateaza MTI, citat de Mediafax.

Mitingul, organizat de catre asociatia Migration Aid a inceput la Gara Nyugati, iar participantii au marsaluit pana in Piata Kossuth, langa Parlament. Unii participanti agitau bannere cu sloganul "Nu in numele meu!", manifestandu-si astfel dezaprobarea fata de masurile pe care le-a propus Guvernul.

Zsuzsanna Zsohar de la Migration Aid a sustinut un discurs, in Piata Kossuth, cerand Parlamentului sa nu adopte cele "44 de pagini de inumanitate" si sa retraga proiectele de legi.

In schimb, sunt necesare legi chibzuite si eficiente, a subliniat activista.

Ea a cerut ca politica Ungariei in domeniul imigratiei sa sustina sistemul de cote propus de catre Uniunea Europeana (UE).

Distribuirea "imigrantilor ilegali" intre statele membre UE este o "solutie iluzorie", a apreciat Orban joi intr-o conferinta de presa, la Bruxelles.

Comentand propunerea Comisiei Europene (CE) de introducere a unui sistem de cote, el a declarat ca o asemenea solutie ar fi interpretata ca o invitatie adresata imigrantilor de a porni in mars catre Europa.

Nimeni nu s-a intrebat cati imigranti vor veni dupa ce va fi introdusa, a spus el, apreciind ca problema care apare este ce se va intampla dupa ce imigrantii vor fi fost distribuiti si cum va fi posibil sa fie tinuti in statele in care sunt repartizati.

Permiterea accesului tuturor imigrantilor in Europa va insemna "sfarsitul Europei", a apreciat Orban, adaugand ca este o "obligatie crestina" sa nu se dea sperante care nu pot fi atinse. Orban a indemnat, de asemenea, ca imigrantilor care provin din tari in care nu este razboi sa li se transmita mesajul ca nu pot fi primiti.

Parlamentarii urmeaza sa se pronunte prin vot, saptamana viitoare, intre altele, in legatura cu initiativa mobilizarii armatei la frontiera, transformarii traversarii ilegale a frontierei in fapta penala, crearii unor zone de tranzit de-a lungul frontierei cu Serbia, "inchiderii ermetice" a Ungariei si indemnarii liderilor europeni sa protejeze continentul si sa-si protejeze proprii cetateni.