China a prezentat pentru prima oara in public zece rachete balistice DF-21D, supranumite "ucigasele de portavioane", in cadrul impozantei defilari militare dedicate aniversarii a 70 de ani de la capitularea Japoniei, potrivit imaginilor prezentate de televiziunea de stat, transmite AFP.

Aceasta nuoa arma a starnit in ultimii ani numeroase speculatii in mediile militare legate de capacitatile de a modifica raporturile de forte in oceanul Pacific, unde se afla flota a 7-a americana.

Montate pe niste camioane mari cu 12 roti, DF-21 D ("Dongfeng", "Vantul de est") rachetele au circa zece metri lungime si un diametru de circa un metru.

Raza de actiune a acestor rachete nu este cunoscuta, dar este estimata de expertii militari occidentali intre 900 si 1.000 km.

Balistice, aceste rachete ies din atmosfera inainte de a reintra, dar o astfel de viteza - aproape 3.500 km/h - incat sunt practic invulnerabile la apararile antiaeriene clasice.

Le DF-21 D este un ASBM, "Anti-ship ballistic missile" - racheta balistica anti-nava" - care dispune de o electronica sofisticata ce ii permite, odata reintrata in atmosfera, sa se indrepte spre obiectivul sau.

Incarcatura exploziva pe care o transporta este capabila sa produca daune importante unui portavion.

Potrivit expertilor militarea, dezvoltarea acestei arme de catre China reprezinta un motiv major de ingrijorare pentru statul major american, in special pentru cel al flotei din Pacific.