Germania si Franta au ajuns la un acord asupra principiului unor "cote constrangatoare" pentru primirea migrantilor in tarile Uniunii Europene, a afirmat joi, la Berna, in Elvetia, cancelarul german Angela Merkel, citat de AFP.

UPDATE Comisia Europeana vorbeste despre repartizarea de urgenta a 120 de mii de refugiati in tarile Uniunii Europene, pentru a face fata accelerarii crizei migratiei, a declarat joi o sursa europeana pentru AFP. "Cum mecanismele clasice pot dura mult timp, si cum avem o situatie de urgenta in Italia, Ungaria si Grecia, va exista o propunere pentru redistribuirea de urgenta de 120.000 de refugiati", a declarat sursa citata.

"Am vorbit in aceasta dimineata cu presedintele francez, pozitia franco-germana pe care o vom transmite institutiilor europene este ca suntem de acord ca vom trebui sa ne supunem principiilor de baza, respectiv ca cei care au nevoie de protectie o vor primi (...) si ca vom avea nevoie de cote constrangatoare in cadrul Uniunii Europene pentru a ne imparti indatoririle, este principiul solidaritatii", a spus Merkel, intr-o conferinta de presa.

"Desigur ca puterea economica joaca un rol aici la fel ca si marimea unei tari, dar altfel (fara cote, n.r.) nu vom putea rezolva aceasta problema", a adaugat cancelarul.

Presedintia franceza a afirmat, intr-un comunicat, ca Franta si Germania vor transmite Comisiei Europene "propuneri comune pentru organizarea primirii refugiatilor si o repartitie echitabila in Europa".

Aceasta initiativa franco-germana prevede de asemenea "asigurarea revenirii migrantilor care nu indeplinesc conditiile in tarile de origine".

Angela Merkel a subliniat ca "cei care vin din motive economice nu pot pretinde o protectie de durata si vor trebui sa paraseasca tara".