A intra "legal" in Ungaria, cu riscul de a trebui sa ramana in aceasta tara, sau sa isi incerce inca o data norocul in speranta de a ajunge in cele din urma in Germania? La granita sarbo-ungara, aceasta dilema este in centrul discutiilor unui grup de migranti irakieni, scrie AFP.

Adunati pe o cale ferata dezafectata care duce in Ungaria, in apropiere de Kanjiza, in nordul Serbiei, ei discuta de mai multe ore avantajele si dezavantajele celor doua optiuni.

Miza este mare: Germania este visul marii majoritati a refugiatilor.

Dar spre deosebire de Grecia, o alta tara europeana de tranzit de prim plan, Ungaria recurge la o inregistrare sistematica a refugiatilor, inainte de a-i conduce in tabere.

Or, desi Berlinul a relaxat regulile de primire pentru refugiatii sirieni, nu acesta este cazul si pentru irakieni. Si exista riscul real sa fie retrimisi in Ungaria daca migrantii au fost inregistrati in aceasta tara, aplicand acordurile de la Dublin .

"Am un plan!" spune deodata un irakian care agita un smartphone, in conditiile in care noaptea incepe sa cada. "E un tip care ne poate, pe camp, la o benzinarie de unde putem lua un taxi pentru doar 150 de euro".

Epuizare si adrenalina

Dar grupul stie ca aceste calauze sunt rareori demne de incredere si ca se pot trezi chiar in fata unor pericole mortale.

Ali Younes, un fost functionar irakian, si-a luat decizia: va merge drept spre autoritatile ungare, la fel ca sirienii care trec practic neintrerupt pe langa grupul de irakieni.

"Ce altceva pot face? Sunt la limita extrema a epuizarii", spune acest barbat de 65 de ani, inainte sa-si ia la revedere de la colegii sai de drum.

Pentru Ahmad si Alia, un cuplu tanar de irakieni care calatoreste impreuna cu bebelusul de patru luni, Adam, dilema este foarte delicata. Sa riste din nou o trecere clandestina sau sa se predea politiei ungare?

Ahmad si-a schimbat parerea de mai multe ori, inainte de a se decide pentru prima optiune, ca majoritatea membrilor grupului. "Nu am facut tot drumul asta pentru a ne vedea refuzat azilul in Germania sau in Olanda, unde avem familiile", spune el.

Grupul se asterne usor la drum, mergand in tacere pe camp. Adrenalina ii ajuta pe Ahmad si Alia sa uite oboseala acumulata in calatoria care i-a adus din Turcia, in Grecia, Macedonia si Serbia.

Calauza apare. Este un kurd irakian cu ochii verzi,c are poarta un tricou violet. "Pe acolo. Nu faceti niciun zgomot", spune el, surazand.

Politisti falsi

Deodata, micul grup se trezeste in fata a doi barbati in uniforme care le ordona sa se opreasca. Alia plange in liniste.

"Nu fugiti!", da sfaturi un irakian in varsta. "Nu sunt decat doi, si noi suntem mult. De ce sa va fie frica?"

Se dovedeste in cele din urma ca indivizii, care au disparut la fel de brusc cum au aparut, nu sunt politisti. "Cred ca erau hoti", spune Ahmad.

Membrii grupului sunt apoi abordati de mai multi barbati care le propun sa ii duca la Budapesta. Refuza si isi continua drumul spre benzinarie, ascunzandu-se cand apar girofaruri.

Drumul ales ii scuteste de gardul de sarma ghimpata ridicat in aceasta vara de autoritatile ungare. Trec lejer, printr-o gaura intr-un gard comun.

O surpriza neplacuta ii asteapta la benzinarie. Traficantii cer acum 200 de euro de persoana pentru a-i duce doar pana la Budapesta. In disperare de cauza, accepta.

Dupa un drum de 45 de minute, ajung in parcarea unui fast-food din periferia Budapestei. "Sunt controale la intrarea in oras", le spune calauza.

Pentru Ahmad, Alia si tovarasii lor de drum, calea spre Germania este in continuare plina de capcane. "Dar putem fi multumiti: am reusit pana acum, gratie Domnului", se bucura tanarul tata de familie. Adma a dormit tot drumul, exact ca un bebelus.