Gara centrala Keleti din Budapesta a fost redeschisa, joi dimineata, pentru refugiati, dupa doua zile in care doar accesul turistilor si al localnicilor a fost permis, anunta BBC. Din gara Keleti nici un tren nu va pleca, insa, joi catre tari din vestul Europei, dupa ce compania feroviara ungara a suspendat toate trenurile spre vestul continentului, scrie Reuters. Sutele de refugiati care asteptau in fata garii au luat cu asalt peroanele dupa ce politistii s-au retras si le-au permis accesul, sperand sa poata urca la bordul unui tren.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ora 01:00 Franta si Germania au propus joi crearea unui "mecanism permanent si obligatoriu" de repartizare a refugiatilor in cadrul Uniunii Europene (Reuters)

Ora 00:30Pana la 3.000 de persoane participau la o demonstratie in centrul Budapestei joi seara, in semn de sustinere fata de refugiati si impotriva planurilor Guvernului condus de Viktor Orban de a impune restrictii in domeniul migrarii, relateaza MTI.

Ora 18:23 Comisia Europeana vorbeste despre repartizarea de urgenta a 120 de mii de refugiati in tarile Uniunii Europene, pentru a face fata accelerarii crizei migratiei, a declarat joi o sursa europeana pentru AFP. "Cum mecanismele clasice pot dura mult timp, si cum avem o situatie de urgenta in Italia, Ungaria si Grecia, va exista o propunere pentru redistribuirea de urgenta de 120.000 de refugiati", a declarat sursa citata.

Ora 18:12 "Europa trebuie sa faca fata unei crize umanitare si politice fara precedent", a declarat joi, la Atena, Frans Timmermans, vicepresedintele Comisiei Europene.

Ora 16:20 Franta si Germania vor transmite Comisiei Europene "propuneri comune pentru organizarea primirii refugiatilor si o repartitie echitabila in Europa", a anuntat presedintia franceza, citata de AFP.

Aceasta initiativa fraco-germana vizeaza de asemenea "asigurarea revenirii migrantilor in tarile de origine si sustinerea si cooperarea necesara cu tarile de origine si de tranzit".

Ora 15:40 Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat, joi, tarile europene de faptul ca au transformat Marea Mediterana intr-un "cimitir al migrantilor". Erdogan a reactionat astfel la fotografiile cu baietelul sirian de 3 ani, gasit inecat pe plaja, in apropiere de statiunea turceasca Bodrum, dupa ce a fost adus de ape la mal. "Tarile europene au transformat Mediterana intr-un cimitir al migrantilor si isi impart responsabilitatea pentru fiecare refugiat mort", a declarat Erdogan.

Ora 15:25 Migrantii refuza sa paraseasca un tren pentru a se duce intr-o tabara de migranti (AFP)

Ora 14:46 Peste 230.000 de refugiati si migranti au ajuns in Grecia pe calea marii de la inceputul anului, fata de circa 17.500 in aceeasi perioada din 2014, a anuntat ministrul adjunct al Marinei comerciale, Nikos Zois, citat de AFP.

Ora 14:30 Mai multi migranti refuza sa fie dusi in tabara de refugiati. Pe Twitter circula o fotografie cu un barbat si familia sa intinsi pe liniile de cale ferata

Ora 14:23 Migrantii au fost debarcati in apropiere de tabara de refugiati din Bicske, la circa 40 de kilometri de capitala ungara, potrivit agentiei oficiale MTI.

Ora 13:08 Un tren cu 200 de migranti a plecat din gara Keletti din Budapesta cu destinatia Austria

Ora 12:30 Fidesz, partidul de guvernamant din Ungaria, va cere acordul Parlamentului pentru a autoriza folosirea armatei la granita cu Serbia, in incercarea de a stopa fluxul de refugiati.

Ora 11:19 Gabor Vona, liderul formatiunii nationaliste radicale Jobbik din Ungaria, a cerut ca granita de sud a tarii sa fie inchisa "ermetic", pentru a opri fluxul de refugiati, care, spune el, poate duce la un dezastru umanitar, potrivit Mediafax.

Ora 10:06 Autoritatile bulgare au retinut 125 de refugiati care au trecut granita fara a face cereri de azil, anunta Reuters.