Jihadistii din gruparea Statul Islamic sunt mai rai decat nazistii din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a declarat joi premierul australian Tony Abbott, insistand ca trebuie facut totul pentru infrangerea acestui 'rau de nedescris', transmite Reuters, citata de Agerpres.

'Nazistii au facut un rau ingrozitor, dar au avut suficient sentiment al rusinii incat sa incerce sa-l ascunda. Acesti oameni (Statul Islamic) se lauda cu raul lor. Acesta este lucrul cu totul iesit din comun', a afirmat Abbott, la postul Radio 2GB din Sydney.

'Ei se poarta asa cum s-au purtat barbarii medievali, numai ca o transmit in lumea intreaga cu o sfidare care (...) adauga o noua dimensiune acestui rau', a mai spus premierul australian, subliniind ca trebuie facut totul pentru infrangerea 'raului de nedescris al cultului mortii al Daesh (Statul Islamic in araba)'.

Declaratiile lui Tony Abbott intervin in contextul in care guvernul sau examineaza cererea SUA privind extinderea contributiei Australiei la lupta impotriva Statului Islamic, prin participarea la loviturile aeriene in Siria.

Conform premierului, o decizie va fi luata saptamana viitoare, dupa revenirea in tara a ministrului apararii, Kevin Andrews.

Australia face parte din coalitia internationala care bombardeaza pozitii ale Statului Islamic in Irak, unde are desfasurate 6 avioane F/A-18F Hornet, aeronave de realimentare si comanda, precum si 300 de instructori pentru pregatirea fortelor irakiene.