Partidul radical nationalist Jobbik din Ungaria a cerut miercuri inchiderea "ermetica" a granitei sudice a tarii pentru a stopa afluxul de imigranti, care ar putea duce la un dezastru umanitar, transmite agentia MTI, citata de Agerpres.

Vorbind la un miting organizat de Jobbik in apropierea garii Roszke, liderul formatiunii, Gabor Vona, a declarat ca "sigilarea" frontierei necesita desfasurarea armatei. Jobbik isi va asigura majoritatea de doua treimi necesara in parlament pentru adoptarea unei legi in acest sens, a adaugat Vona, subliniind ca imigrantii ar trebui intorsi in masa de la granita.

"Daca aceasta necesita metodele folosite impotriva ungurilor in 2006 la a 50-a aniversare a revolutiei din 1956, atunci asa sa fie", a mai declarat Vona, referindu-se la actiunile politiei impotriva protestatarilor in octombrie 2006.

El a insistat ca "propaganda guvernului" referitoare la gardul ridicat la granita cu Serbia "nu este de ajuns pentru a apara tara", si a sustinut ca, daca guvernul nu va adopta programul Jobbik, se va prabusi in mod inevitabil.

La randul sau, Daniel Z. Karpat, vicepresedinte al Jobbik, a descris valul de imigratie drept "o invazie organizata cu buna-stiinta". "Criminalii" si "teroristii" trebuie opriti si trebuie prevenita "o catastrofa de sanatate publica", a mai spus Karpat, care a cerut suspendarea Regulamentului Dublin, pentru ca refugiatii sa nu poata fi returnati in Ungaria din statele occidentale.