Fostul presedinte iranian Akbar Hachemi Rafsandjani a avertizat tarile occidentale ca nu va tolera o amenintare la adresa Iranului, in cadrul noilor discutii cu Uniunea Europeana privind dosarul nuclear al Teheranului, relateaza AFP.

"Amenintarile vor intari vigilenta Iranului in aceasta privinta", a declarat fostul lider iranian, precizand ca "statele europene se vor confrunta cu un Iran mai puternic, in cazul in care obiectivul lor la negocieri este aventurismul".

Declaratiile lui Akbar Hachemi Rafsandjani intervin in contextul in care Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa si securitate comuna, Javier Javier Solana si negociatorul iranian Said Jalili au inceput vineri dimineata, la Londra, o reuniune pe tema dosarului nuclear.

Intrevederea dintre cei doi oficiali are loc cu numai cateva ore inainte de expirarea termenului limita prevazut pentru ca Solana sa prezinte un raport Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite privind programul nuclear iranian. Consiliul de Securitate a impus deja sanctiuni impotriva Iranului, pe motiv ca ca nu si-a suspendat programul de imbogatire a uraniului.

State occidentale acuza Iranul ca incearca sa se doteze cu arma atomica, insa Teheranul sustine ca activitatile sale de imbogatire a uraniului, incepute in primavara anului 2005, la Natanz, au obiectivul exclusiv civil de a produce electricitate.