O puternica explozie a afectat Templul lui Baal din Palyra, dar nu se cunoaste amploarea pagubelor comise de gruparea islamista Statul Islamic asupra acestei bijuterii a lumii antice, scrie AFP.

Este al doilea atac comis de jihadisti intr-o saptamana asupra unui templu din Palmyra, clasat de UNESCO in patrimoniul mondial al Umanitatii.

Duminica, Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a anuntat ca SI a distrus o parte a templului consacrat zeului Baal.

Un militant anti-regim din Palmyra, Mohammed Hassan al-Homsi, a vorbit despre distrugerea partiala a templului. "Au utilizat recipiente si butoaie pline cu explozibil, pregatite dinainte", a spus el.

Cu toate acestea, directorul pentru Antichitati si muzee din tara, Maamoun Abdelkarim, s-a aratat mai prudent. "Potrivit informatiilor pe care le-am primit, jihadistii SI au recurs la o noua explozie, duminica, in curtea templului dar 'cella' (naosul, partea inchisa a templului) si colonadele frontale sunt intacte", a declarat el.

'Cel mai frumos templu'

"Curtea este imensa, 43.000 m2, si personalul serviciilor Antichitatilor nu a fost autorizat de jihadisti sa se apropie", a adaugat el.

In Palmyra, supranumita "perla desertului", templul lui Baal este cea mai impresionanta constructie.

"Amesteca de o maniera unica arta orientala si arta greco-romana. Detine inca toate atributele templului antic (...) Alaturi de Baalbeck din Liban, este cel mai frumos templu Orientul Mijlociu", a explicat Abdelkarim.

A fost nevoie de peste un secol pentru ridicarea sa, constructia incepand in anul 32. Orasul Palmyra a fost cucerit in mai de SI, care a distrus mai multe bijuterii arheologice din Irak. Inainte de razboi, situl era vizitat de 150.000 turisti anual.

SI considera operele religioase preislamice, in special statuile, drept idolatrie.

In 23 august, SI a distrus in totalitate templul Baalshamin.

Jihadistii se apropie de Damasc

In Damasc, SI se lupta incepand impotriva rebelilor islamisti, apropiindu-se de centrul capitalei siriene.

Luptele au loc in Qadam, un cartier in sudul capitalei, unde gruparea jihadista a preluat controlul asupra a doua strazi, in acest weekend, potrivit OSDO.

"Este punctul cel mai apropiat de inima capitalei atins de SI", a declarat directorul ONG-ului, Rami Abdel Rahmane, care a vorbit despre 15 morti, duminica, in luptele violente care au obligati civilii sa fuga.

Jihadistii au venit din Hajar al-Aswad, un cartier vecin, unde sunt prezenti din iulie 2014.

O sursa din serviciile de securitate a confirmat lupte in acest sector. "Suntem foarte multumiti ca se bat intre ei dar suntem foarte atenti pentru a reactiona daca avanseza in sectoare controlate de guvern", a precizat aceasta sursa.

Tot in Siria, Frontul Al-Nosra, filiala locala a al-Qaeda, si aliatii sai islamisti se apropie de orasul siit Foua, preluand controlul asupra localitatii limitrofe Sawaghiye, in provincia Idleb (nord-vest).

Foua, orasul siit Kafraya si aeroportul din Abou Douhour sunt ultimele trei puncte detinute de regim in aceasta provincie apropiata de Turcia.

Peste 240.000 de oameni au murit de la inceputul conflictului in Siria, in 2011, unde se confrunta fortele fidele lui Al-Assad, rebelii, fortele kurde si jihadistii.