Un ziarist financiar a "marturisit" ca a provocat "panica si dezordine" pe bursele chinezesti si ca a provocat "pierderi enorme tarii", potrivit unei inregistrari video difuzate de televiziunea de stat, in conditiile in care Beijingul se straduieste sa readuca linistea pe pietele financiare, scrie AFP.

Wang Xiaolu, un ziarist al revistei Caijing, a fost arestat dupa recenta furtuna care a marcat bursele chinezesti, sub acuzatia ca a publicat informatii false despre burse, potrivit agentiei oficiale China Noua.

Wang, intr-un articol publicat in iulie, afirmase ca autoritatile de reglementare ale sectorului studiaza posibilitatea unei iesiri a fondurilor publice de pe piete.

Comisia chineza de reglementare a pietelor financiare (CSRC) a dezmintit rapid informatia, calificand articolul drept "iresponsabil".

Ziaristul a aparut intr-o inregistrare difuzata de televiziunea de stat CCTV, "marturisind" in fata camerei ca a incercat in mod deliberat sa dramatizeze situatia.

"Nu ar fi trebuit sa public acest articol care a avut o influenta negativa asupra pietei intr-un moment foarte sensibil (...) Sunt profund dezolat", spune acesta.

Acest tip de "marturisire televizata", chiar inainte de inceperea unui eventual proces, este o practica curenta in China, unde justitia ramane strans controlata de puterea politica.

Potrivit China Noua, ziaristul a "marturisit" ca "informatiile false" au provocat "panica si dezordine pe Bursa, a minat serios increderea in piete si a provocat pierderi tarii si investitorilor".

Dar revista Caijing, o publicatie reputata pentru calitatea anchetelor sale, a afirmat pe site-ul sa ca "apara dreptul ziaristilor de a-si indeplini misiunea conform legii".

La randul sau, cotidianul britanic Financial Times scria luni ca guvernul chinez a stopat achizitiile de actiuni si interventiile pe piata, concomitent cu represiunea persoanelor acuzate ca "destabilizeaza piata".