Sistemul de imigratie al Europei este incalcat, a scris duminica, in The Sunday Times, ministrul de interne britanic Theresa May, acuzand faptul ca sistemul fara frontiere a exacerbat criza imigratiei si cerand norme mai dure in cadrul Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie, informeaza Agerpres.

Theresa MayFoto: Agerpres/EPA

May a apreciat ca spatiul Schengen, care a eliminat controalele sistematice la frontiere in aproape intreaga Europa, a alimentat criza imigrantilor. "Evenimentele din aceasta vara au aratat ca cele mai tragice consecinte ale unui sistem de imigratie european nerespectat au fost suportate de cei care riscau sa fie exploatati. Dupa cum tarile din Europa isi dau tot mai bine seama, aceste tragedii au fost exacerbate de sistemul european fara frontiere", a scris May.

Ministrul britanic a explicat ca, atunci cand a fost conceput sistemul, "libera circulatie insemna libertatea de a te deplasa acolo unde ti se oferise un loc de munca, nu libertatea de a traversa granitele in cautare de lucru sau pentru a beneficia de ajutoare sociale". "Trebuie sa luam cateva decizii importante (...) si sa revenim la principiul initial", a adaugat May, a carei tara, desi membra a UE, nu este membra a spatiului Schengen.