Pentru prima data in istoria Turciei, tara musulmana, dar laica, o femeie purtand valul islamic a fost numita ministru, vineri, intr-un guvern interimar care va conduce tara pana la alegerile legislative anticipate programate pe 1 noiembrie, relateaza AFP.

Aysen GurcanFoto: aile.gov.tr

Aysen Gurcan a fost numita ministru al Familiei si Politicilor Sociale in guvernul interimar anuntat de premierul Ahmet Davutoglu, care include de asemenea pentru prima data doi ministri membri ai unei formatiuni pro-kurde.

Aceasta profesoara universitara in varsta de 52 de ani si mama a trei copii a predat la Universitatea de Comert din Istanbul, o institutie privata.

Ea este de asemenea membra a consiliului de administratie al unei fundatii de inspiratie islamica, Serviciul pentru tineri si educatie (Turgev), in care Bilal Erdogan, fiul cel mare al presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, este unul dintre directorii principali.

Acest ONG s-a aflat in centrul unui scandal de coruptie si deturnare de fonduri care i-a vizat in iarna lui 2013-14 pe Erdogan, pe atunci prim-ministru, familia sa si anturajul sau politic.

Regimul islamo-conservator al lui Erdogan, care conduce Turcia din 2002, a ridicat in mod gradual interdictiile aplicate anterior cu strictete cu privire la purtarea valului islamic in institutiile de invatamant si administratia publica, spre marea nemultumire a laicilor, care au denuntat o "deriva islamista".