Papa Francisc a laudat-o pe scriitoarea italiana Francesca Pardi, autoarea unei carti pentru copii, ce include povesti cu iepuroaice lesbiene si un cuplu gay de pinguini.

Papa FranciscFoto: Captura Youtube.com

O carte pentru copii, ce exploreaza universul unor familii de mai multe tipuri - inclusiv cupluri de acelasi sex -, a generat numeroase controverse in Italia, dupa ce primarul din Venetia a luat decizia de a interzice folosirea acelui volum in scolile locale. Dupa acea decizie, Papa Francisc a intervenit in dezbateri si a expediat scriitoarei Francesca Pardi o scrisoare oficiala in care a laudat-o pentru initiativa ei, precizeaza The Guardian, citat de Mediafax.

In cartea "Piccolo Uovo" ("Micul ou"), scriitoarea italiana Francesca Pardi spune povestea unui ou care ajunge in grija unui cuplu de pinguini gay, unor iepuroaice lesbiene care au deja o familie, unei femele de hipopotam care este parinte unic, unui cuplu mixt de caini din rase diferite, dar si a unui cangur care a adoptat doi pui de urs polar.

Criticii cu opinii conservatoare din Italia spun ca romanul scriitoarei italiene promoveaza teoriile pro-homosexualitate.

Noul primar din Venetia, Luigi Brugnaro, a luat decizia de a interzice aceasta carte (alaturi de alte 50) in scolile locale, in luna iunie. In urma acelei decizii, 250 de scriitori italieni de renume au cerut ca volumele lor sa fie retrase din librariile si scolile din Venetia, pentru a "protesta astfel fata de un gest ingrozitor de cenzura si ignoranta", precizeaza The Guardian.

Francesca Pardi i-a trimis papei Francisc un pachet ce a inclus cateva carti pentru copii care abordeaza problematica persoanelor gay, lesbiene, bisexuale si transgender, publicate de editura cu care colaboreaza, Lo Stampatello. Pachetul a fost insotit si de o scrisoare catre suveranul pontif in care romanciera italiana si-a explicat gestul: "Multe parohii din tara noastra ne murdaresc numele si raspandesc informatii false despre munca noastra, iar acest lucru ne raneste profund. Ii respectam foarte mult pe catolici. Multi dintre catolici ne respecta la randul lor. De ce nu putem beneficia de sprijinul intregii ierarhii a Bisericii Catolice?"

Spre surprinderea ei, scriitoarea italiana a primit un raspuns oficial din partea liderului de la Vatican.

"Sfiintia Sa este recunoscatoare pentru acest gest profund si pentru sentimentele pe care el le evoca, sperand intr-o continuare a acestei activitati rodnice in slujba tinerelor generatii care promoveaza valorile umane adevarate si pe cele crestine", a afirmat Peter B. Wells, Secretar General la Vatican, intr-o scrisoare expediata romancierei italiene, pe 9 iulie.

De-a lungul istoriei, Vaticanul a considerat ca relatiile homosexuale sunt "intrinsec bolnave" si "contrare legilor naturii", predicand o doctrina potrivit careia persoanele gay ar trebui sa duca vieti caste, pentru a putea fi considerate "buni catolici".

Papa Francisc, in varsta de 78 de ani, a adoptat insa o abordare mult mai deschisa a Bisericii Catolice fata de comunitatea gay.

Suveranul pontif a declarat recent ca, desi Biserica Catolica are dreptul la propria opinie, ea nu poate "sa se amestece spiritual" in vietile persoanelor homosexuale. Acea declaratie a fost facuta dupa un alt discurs, considerat istoric, sustinut de papa Francisc in 2013, in legatura cu preotii gay: "Daca cineva este gay si il cauta pe Dumnezeu si este bine intentionat, atunci cine sunt eu ca sa il judec?".