Campania pentru prezidentialele SUA din 2016 a inceput inca din 2015. Pana acum, cinci democrati s-au inscris in cursa pentru nominalizarea partidului, in vreme ce vice-presedintele Joe Biden ia in considerare o posibila candidatura. In interiorul Partidului Republican lupta pentru primare este mai crancena, 17 candidati inscrindu-se in cursa. Alegerile preliminare, care se desfasura in SUA in perioada februarie-iunie 2016, sunt extrem de importate, stabilind cine va fi candidatul republican si cel democrat, deci cine va primi intreaga sustinere a celor doua mari partide americane.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Hotnews prezinta profilul primilor trei clasati in randul democratilor si republicanilor, promisiunile politice facute cetatenilor americani si controversele care le-ar putea afecta sansele de a ajunge la Casa Alba. 

Jeb Bush (62 de ani), membru al Partidului Republican. Jeb Bush este unul dintre favoritii pentru nominalizarea Partidului Republican la prezidentialele SUA din 2016. Fostul guvernator al statului Florida este al treilea in cursa interna a republicanilor, cu 13,5 puncte procentuale in urma miliardarului Donald Trump, un candidat atipic. Or, cu doar o luna in urma, Bush isi conducea detasat contracandidatul cu 8,5 puncte procentuale. Jeb Bush isi continua caderea in sondaje, fiind depasit, in ultimele zile, de catre neurochirurgul pensionat Ben Carson.

Bush si-a lansat campania pentru primarele SUA la mijlocul lunii iunie, un republican moderat, dar care poate atrage voturile hispanicilor, un electorat dificil pentru republicani (Mitt Romney a obtinut 27% din voturile hispanicilor in 2012, in vreme ce John McCain a reusit sa atraga suportul electoral a 31% dintre membrii minoritatii in 2008), intrucat sotia sa este originara din Mexic.

Insa, cea mai mare problema pentru credibilitatea lui Jeb Bush ramane mostenirea lasata de fratele si tatal sau la Casa Alba, cei doi lansand campanii militare americane controversate impotriva Irakului. Fostul guvernator al statului Florida a criticat administratia Obama in ceea ce priveste situatia din Orientul Mijlociu si ascensiunea Statului Islamic, sustinand ca presedintele ar fi trebuit sa pastreze o forta militara de 10 000 de soldati in Irak, plasandu-se pe aceeasi linie politica cu George W. Bush si George H. W. Bush.

Principalele teme si propuneri politice ale campaniei electorale a lui Jeb Bush pentru prezidentiale:

  • politica moderata pentru problema imigrantilor 
  • sustine politici pentru standardizarea educatiei la nivel federal

  • critic la adresa acordului cu guvernul de la Teheran 
  • nu sustine nicio politica in ceea ce priveste incalzirea globala, mai interesat de economia Americii decat de ecologie 

In ceea ce priveste educatia, Jeb Bush a refuzat sa urmeze traditia barbatilor din familia Bush de a studia la Universitatea Yale si a absolvit, cu o diploma in studii latino-americane, Universitatea din Texas.

Ascensiunea politica a lui Jeb Bush a inceput in familie. Fondatorul asa-numitei dinastii Bush, puternic implicata in viata politica a Statelor Unite din ultima jumatate de secol, este Prescott Bush, senator al statului Connecticut in perioada 1952-1963. Fiul sau, George H. W. Bush a fost vice-presedintele SUA, directorul CIA si presedinte in perioada 1989-1993, dar si tatal celui de-al 43-lea ocupant al Casei Albe, George W. Bush.

Jeb Bush, fost bancher, a stabilit, de-a lungul carierei sale, relatii stanse cu membrii comunitatii hispanice. El a lucrat ca bancher pentru filiala Bancii de Comert a Texasului din Venezuela si a intrat in afaceri imobiliare cu un imigrant cubanez in Miami. Jeb Bush s-a casatorit cu o mexicana si vorbeste fluent spaniola.

Candidatul pentru nominalizarea republicana a fost atras in viata politica dupa ce s-a implicat in campania prezidentiala a tatalui sau din statul Florida, in 1980. Jeb Bush a fost ales guvernator al statului Florida in 1998, fiind primul republican care a detinut functia timp de doua mandate consecutive.

Jeb Bush a fost guvernator al statului Florida in timpul alegerilor prezidentiale din 2000, atunci cand votul electorilor din Florida l-a declarat pe fratele sau castigator al cursei pentru Casa Alba. Media americana a consemnat mai multe incercari de fraudare a votului din Florida, insa Curtea Suprema a decis impotriva renumararii voturilor. In final, George W. Bush a castigat votul electorilor din Florida cu o diferenta de 537 de voturi si a ajuns la Casa Alba, in ciuda faptului ca democratul Al Gore a obtinut cu jumatate de milion de voturi mai mult.

The Boston Globe afirma,la sfarsitul anului 2014, atunci cand Jeb Bush era doar un potential candidat republican pentru prezidentialele SUA din 2016, ca fostul guvernator al statului Florida va avea probleme in interiorul propriului sau partid, din cauza opiniilor sale moderate printre conservatori, in ceea ce priveste imigratia si educatia, fiind mult prea moderat pentru nominalizarea partidului republican.

In contrast cu Jeb Bush este Donald Trump, el conduce sondajele republicanilor, in ciuda comentariilor sale ofensatoare cu privire la imigranti. Miliardarul sustine ca imigrantii mexicani sunt cel mai probabil violatori, in vreme ce Bush este casatorit cu o mexicana. Mai mult, Donald Trump nu este ingrijorat cu privire la votul hispanicilor, desi dorinta sa de a construi un zid la granita dintre SUA si Mexic, pentru a opri imigratia ilegala, si de ai obliga pe mexicani sa ii finanteze constructia nu il recomanda ca favorit pentru comunitatea hispanica.

Totusi, cariera sa ca guvernator al statului Florida, care a scazut taxele si a privatizat locuri de munca bugetare, il recomanda pe Jeb Bush ca fiind mult mai conservator decat fratele si tatal sau.

O alta problema pentru campania lui Jeb Bush pare sa fie afirmatia mamei sale. Fosta prima doamna, Barbara Bush a sustinut in 2013 ca America a avut destui Bush in Casa Alba. Intre timp, fosta prima doamna a afirmat ca s-a razgandit in ceea ce priveste campania fiului ei pentru prezidentiale. Or, sotia fostului guvernator nu pare sa sustina visele prezidentiale ale sotului ei. Columba Bush este absenta din viata publica a sotului ei si nu este interesata de politica, ceea ce este dificil intr-o tara unde prima doamna este o institutie, mereu in fata ochiului public.

In ceea ce priveste finantarea campaniei sale prezidentiale, Jeb Bush primeste sustinere din partea principalilor donatori republicani, fiind candidatul preferat de catre dreapta moderata, in detrimentul lui Donald Trump. Fostul guvernator al statului Florida a pus bazele propriului sau super PAC,Right to Rise, si l-a coordonat inainte de a anunta oficial intrarea in cursa prezidentiala. Jeb Bush a strans, potrivit ultimului raport financiar, 120 de milioane de dolari in donatii, dintre care 108 milioane de dolari prin intermediul super PAC-ului, reusind sa stranga cea mai mare suma dintre toti candidatii.

Jeb Bush nu si-a lansat inca programul pentru prezidentialele SUA din 2016, insa pozitiile sale politice cu privire la o serie de probleme sunt destul de clare. Astfel, in ceea ce priveste mediul inconjurator, Jeb Bush are o pozitie conservatoare cu privire la incalzirea globala, in vreme ce democratii pun in centrul campaniei lor o serie de masuri pentru combaterea schimbarii climatice. Fostul guvernator al statului Florida, unul dintre statele afectate de cresterea nivelului oceanului, sustine ca clima se schimba, insa incalzirea globala poate sa fie un proces natural, iar stiinta nu poate sa afirme ca vina le revine exclusiv oamenilor.

De asemenea, Jeb Bush a declarat ca este mult mai interesat de economia SUA decat de incalzirea globala. Pozitia adoptata de Bush s-ar putea sa-l coste voturile republicanilor moderati, incalzirea globala fiind etichetata de actualul presedinte, Barack Obama, drept o amenintare pentru securitatea nationala.

Jeb Bush sustine actul intitulat"Niciun copil lasat in urma", semnat de fratele sau in 2002. Aceasta pozitie este controversata chiar si printre republicani, fostul guvernator al statului Florida fiind etichetat ca toxic de catre conservatori pentru sustinerea standardelor educationale federale ale actului "Niciun copil lasat in urma", care nu ofera statelor flexibilitate in ceea ce priveste educatia. Actul semnat de George W. Bush in 2002 obliga statele sa testeze cunostintele de matematica si citire ale elevilor scolilor publice in fiecare an, incepand cu clasa a treia. Criticii legii sustin ca testele sunt mult prea standardizate, iar legea se bazeaza pe pedepsirea elevilor care nu se incadreaza in standardele federale.

Pozitia politica a lui Jeb Bush cu privire la imigratie ar putea sa-l coste pe acesta sustinerea republicanilor, care s-ar reorienta spre Donald Trump, miliardarul care doreste implementarea unor masuri pentru eliminarea cetateniei automate, acordata copiilor imigrantilor nascuti pe teritoriul Statelor Unite, o politica care ar incalca chiar amendamentul al 14-lea al Constitutiei SUA.

Politica lui Jeb Bush cu privire la imigratie este mult prea moderata pentru republicani, acesta cere crearea unui statut legal, care nu ar conduce neaparat spre cetatenie, pentru imigrantii nedocumentati, in vreme ce Donald Trump vrea sa deporteze toti rezidenti ilegali din SUA.

Jeb Bush are o reputatie conservatoare in ceea ce priveste legislatia referitoare la arme de foc. Fostul guvernator al statului Florida a semnat, in 2005, prima legislatie din SUA care permite cetatenilor sa foloseasca arme de foc in cazul in care se simt amenintati.

De asemenea, dupa masacrul din Charleston, Carolina de Sud, Jeb Bush a declarat ca: "Toate aceste incidente care au avut loc in ultimii ani sunt cu adevarat tragice. Chiar sunt. Insa nici macar unul nu ar fi fost oprit daca am fi avut in vigoare o legislatie dura de control a armelor, precum cea propusa de Barack Obama". Jeb Bush sustine ca numarul crimelor care implica arme de foc s-ar reduce daca guvernul ar fi mult mai implicat in asigurarea accesului spre servicii de psihiatrie.

Jeb Bush vrea sa inlocuiasca Obamacare, care ofera ingrijire medicala accesibila din punct de vedere financiar pentru milioane de americani, cu o lege mult mai orientata spre piata. Fostul guvernator al statului Florida a mers chiar mai departe, numind Obamacare o monstruozitate de lege.

De asemenea, candidatul republican si-a aratat sustinerea pentru o lege care ar interzice avorturile dupa 20 de saptamani,asa cum reiese dintr-o scrisoare adresata initiatorului actului pentru protectia copiilor nenascuti capabili de a simti durere, senatorul Lindsey Graham.

In ceea ce priveste politica externa, Jeb Bush a criticat adeseori Acordul semnat cu Iranul. Fostul guvernator al statului Floridaa scris un editorial pentru National Review,in martie, in care a sustinut ca Iranul a condus o campanie de teroare impotriva trupelor americane pentru mai mult de trei decade, iar guvernul de la Teheran instiga la conflict in Orientul Mijlociu.

"Este destul de clar ca absolut nimic, nici macar opinia publica, opozitia din partea propriului partid ori faptele, nu il vor opri pe presedintele Obama sa semneze un acord riscant, care va oferi Iranului posibilitatea de a intimida intregul Orient Mijlociu, de a ameninta Israelul si chiar America", a scris Jeb Bush. Pana si Donald Trump are o pozitie mult mai moderata cu privire la relatiile dintre SUA si Iran, acesta declarand ca nu va contesta acordul cu Iran privind programul nuclear daca va ajunge presedinte al SUA.

Politica externa a lui Jeb Bush urmeaza insa linia trasata de George H. W. Bush si George W. Bush, 19 dintre cei 21 de consilieri pe politica externa ai fostului guvernator al statului Florida au lucrat in trecut pentru tatal sau fratele sau. Atat tatal, cat si fratele lui Jeb Bush au initiat campanii militare indreptate impotriva dictaturii lui Saddam Hussein, culminand cu Razboiul din Irak, care a costat SUA 1,7 trilioane de dolari, a dus la moartea a 4 480 de soldati americani, dar si la decesul a aproape 190 000 de civili, in vreme ce alti trei milioane de irakieni au devenit refugiati.

Jeb Bush a recunoscut cu reticenta, la dezbaterea Partidului Republican, ca razboiul din Irak a fost o greseala, sustinand insa ca fratele sau nu avea toate informatiile, iar actiunea trupelor americane in Irak a fost justificata la acel moment. Candidatul republican a mers chiar mai departe, afirmand ca Barack Obama este responsabil pentru ascensiunea Statului Islamic, intrucat a retras trupele americane din Irak prea devreme, inainte ca guvernul de la Bagdad sa fie pregatit.

Background

Cum se desfasoara alegerile in Statele Unite. Campania electorala din SUA a inceput din 2015, prin lansarea in cursa electorala a candidatilor care doresc sa obtina nominalizarea Partidului Democrat, respectiv a Partidului Republican, pentru cea mai inalta functie din tara. Alegerile primare sunt deosebit de importante in SUA, desfasurandu-se in fiecare stat american, unde se decide care este candidatul sustinut de intreagul mecanism al partidului, intr-un sistem politic bipartit.

Cele doua mari partide stabilesc candidatii pe care-i nominalizeaza la prezidentiale intr-o conventie nationala, unde sunt prezenti delegati din fiecare stat, alesi fie prin intermediul alegerilor primare, fie prin "caucus".

Prima metoda de alegere a delegatilor este reprezentata de asa-numitul "caucus" , o intalnire a membrilor organizatiei de stat a partidului, unde se stabilesc delegatii, precum si candidatul sustinut la conventie. 11 state din cele 50 vor apela in 2016 la un "caucus", finantat de catre organizatia de stat a partidului, pentru a stabili candidatul pentru alegerile prezidentiale.

Or, modalitatea preferata de a stabili candidatul republican, respectiv democrat, nominalizat pentru prezidentiale, e reprezentata de alegerile primare, organizate de catre guvernele a 45 de state americane. Iowa, Nevada, Minneasota, Hawaii si Colorado sunt singurele state in care republicanul sau democratul care va ajunge la Casa Alba sunt alesi exclusiv prin "caucus",potrivit site-ului uspresidentialelectionnews.com.

In cadrul alegerilor primare, toti cetateni care se inregistreaza ca republicani sau democrati pot vota candidatul preferat pentru nominalizarea partidului la prezidentiale. Alegerile primare sunt preferate de mai multe organizatii de stat ale republicanilor si democratilor, tocmai pentru ca sunt finantate din bugetul guvernelor statale,sustine The Washington Post.

Alegerile primare si "caucus"-urile vor avea loc in perioada februarie-iunie 2015. In vreme ce, convetiile nationale ale celor doua mari partide vor fi organizate in luna iulie. Astfel, Conventia Nationala a Partidului Democrat va avea loc pe 25-26 iulie 2016 In Philadelphia,scrie The Washington Post. Iar Conventia Nationala a Partidului Republican va fi organizata pe 18-21 iulie 2016 in Cleveland,potrivit CBS News.

Ce sunt super PAC-urile? Super PAC-urile (super political action committees) sunt comitete speciale independente, care strang donatii directe in numele candidatiilor la prezidentialele SUA, nelimitate de lege la suma de 2 700 de dolari. Desi legea limiteaza donatiile directe catre un candidat , nimic nu poate opri un super PAC, care are un statut asemanator cu al unei companii, sa acumuleze donatii in valoare de milioane de dolari in beneficiul unui candidat, in numele libertatii de exprimare prevazuta de Amendamentul 1 din Constitutia SUA.

Totusi, legea interzice coordonarea actiunilor Super PAC-urile cu actiunile campaniei oficiale a unui candidat, practic candidatul nu poate comunica ca Super PAC-ul dupa anuntarea oficiala a intrarii sale in cursa electorala. Super PAC-urile pot decide in mod independent pe ce sunt cheltuiti banii obtinuti din donatii. De regula, directorii super PAC-urile sunt apropiati ai candidatilor, astffel, super PAC-ul Priorities USA Action, care sprijina candidatura lui Hillary Clinton, este fostul manager al campaniei prezidentiale a lui Barack Obama.

Super PAC-urile au devenit posibile dupa doua decizii ale Curtii Supreme a Statelor Unite din 2010. Astfel, Curtea Suprema a decis, in iulie 2010, ca nu poate limita dreptul la libera exprimare al companiilor sau diferitelor organizatii, or, interzicand unei companii sa se exprime prin intermediul unui clip publicitar, film sau alta modalitate, ar incalca primul amendament din Constitutie, care garanteaza libertatea de constiinta si de exprimare.

Super PAC-urile sunt extrem de controversate, fiind vazute ca o cale legalizata pentru coruptie, intrucat permit companiilor si afaceristilor sa doneze milioane de dolari pentru campania unui candidat. Donald Trump, singurul candidatul la prezidentialele SUA din 2016 care isi poate permite finantarea propriei campanii electorale, avand o avere estimata la 8 miliarde de dolari, a declarat public ca este propriul sau super PAC si refuza donatii de milioane de dolari din partea lobbystilor,potrivit Wall Street Journal.

NOTA: Informatiile din acest articol au fost preluate din urmatoarele surse media:site-ul realclearpolitics.com, Reuters,Time,The Texas Tribune,The Washington Post,CBS News,The New York Times,The Guardian,The Washington Post,The Boston Globe,NBC,The Atlantic,The Washington Post,The Washington Examiner,CBS,The Huffington Post,Agerpres,The Washington Post,Business Insider,NBC News, Los Angeles Times, Vox,The New York Times.