Estonia a anuntat ca intentioneaza sa construiasca un gard la frontiera de est a tarii, cu Rusia, in incercarea de a isi consolida securitatea la granita si de a proteja zona Schengen, anunta Mediafax, citand postul Radio Free Europe-Radio Liberty. Constructia gardului ar urma sa inceapa in 2018 si este programata sa se incheie in 2019.

Gardul ar urma sa aiba 2,5 metri inaltime si sa protejeze frontiera pe o distanta de 110 kilometri. Scopul acestuia va fi sa impiedice trecerea ilegala a granitei, contrabanda si traficul de fiinte umane, potrivit unui oficial din cadrul Ministerului de Interne estonian.

Estonia, Letonia si Lituania, trei foste republici sovietice, au fost afectate de actiunile Rusiei in regiunea ucraineana Donbas (est), unde insurgenti separatisti prorusi lupta impotriva fortelor nationale ucrainene din aprilie 2014. Moscova, acuzata de Kiev si Occident ca-i sustine pe separatisti cu oameni si armament, neaga aceste acuzatii.

Peste 6.800 de oameni au fost ucisi de la izbucnirea conflictului armat in estul Ucrainei, in aprilie anul trecut, dupa ce Rusia a anexat Crimeea.