Rusia considera drept "provocatoare" deschiderea unui centru de antrenament al NATO in Georgia, a declarat joi purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, citata de Reuters.

Rusia apreciaza ca o consolidare mai mare a relatiilor dintre Alianta Nord-Atlantica si Tbilisi ar destabiliza situatia de securitate din regiune, a mai spus Zakharova.

"Consideram acest pas o continuare a politicii provocatoare a Aliantei de extindere a influentei sale geopolitice. Infiintarea unui astfel de obiectiv in Georgia reprezinta un serios factor destabilizator pentru securitatea in regiune", a declarat purtatoarea de cuvant a MAE rus, potrivit agentiei Tass, citeaza Agerpres.

Un centru comun de instruire militara al NATO si al armatei georgiene a fost inaugurat joi la baza militara Krtsanisi, in apropiere de capitala Tbilisi, in prezenta secretarului general al Aliantei, Jens Stoltenberg.

"Inaugurarea acestui centru comun de pregatire si evaluare va reprezenta un pas semnificativ spre aprofundarea pe mai departe a cooperarii noastre stranse", a subliniat Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Cu acelasi prilej, premierul georgian Irakli Garibashvili a declarat ca centrul inaugurat la baza Krtsanisi "nu este indreptat impotriva niciunei tari vecine". "El va servi securitatii, pacii si stabilitatii in regiune", a precizat seful guvernului din fosta republica sovietica.

Tbilisi aspira de mai multi ani sa se alature Aliantei Atlantice, in pofida reactiei negative a Rusiei, cu care Georgia a avut un scurt razboi de cinci zile in 2008 pentru controlul republicii separatiste georgiene Osetia de Sud.

Ambasadorul rus pe langa Alianta Atlantica, Aleksandr Grushko, declara la sfarsitul lunii iulie ca o extindere a NATO in Georgia si Ucraina ar putea avea "consecinte catastrofale" pentru Europa, apreciind totodata ca Europa centrala si tarile baltice sunt in prezent "teren de confruntare militara" ca urmare a vointei "expansioniste" a Aliantei Nord-Atlantice.