ln SUA violenta armata ramane o problema cotidiana, cu peste 33 000 de incidente inregistrate doar de la inceputul anului 2015, soldate cu moartea a 8 500 de oameni, potrivit datelor oferite de site-ulgunviolencearchive.org. Uciderea, miercuri, a doi jurnalisti din statul Virginia in timpul unei transmisiuni live, a expus in direct publicul american la ce inseamna o legislatie subreda in ceea ce priveste controlul armelor de foc si sustinerea vehementa a Amendamentului al 2-lea din Constitutia SUA, redactata in 1787, care prevede dreptul inviolabil al cetatenilor americani de a detine arme de foc.

Mai multi politicieni, printre care se numara si candidatul la prezidentiale Hillary Clinton, s-au grabit, ieri, sa ceara masuri politice pentru combaterea violentei armate si o legislatie mai dura in ceea ce priveste armele de foc, scrie NBC News. Insa, intr-un stat in care sustinatorii legislatiei de control a armelor de foc se confrunta vehement cu opozantii lor chiar in Congres, ramane intrebarea: ce cred candidatii la prezidentiale despre dreptul constitutional al americanilor de a detine arme.

Hotnews prezinta mai jos pozitiile politice ale candidatilor la prezidentialele SUA din 2016 cu privire la legislatia de control a armelor de foc.

Hillary Clinton

Hillary Clinton

Foto: Facebook

Hillary Clinton (67 de ani), fost secretar de stat in administratia Obama, candidat la nominalizare pentru prezidentiale a Partidului Democrat. Fostul secretar de stat a sustinut ieri, pe Twitter, imediat dupa incidentul armat care a dus la moartea a doi jurnalisti, ca: “Trebuie sa actionam pentru combaterea violentei armate. Nu putem sa asteptam mai mult timp”. Candidatul democrat a afirmat ieri, potrivit NBC, ca: “Sunt atat de multe dovezi, care demonstreaza ca am putea sa oprim repetarea unor astfel de tragedii, daca armele nu ar mai fi atat de usor de procurat si daca am impune masuri de verificare universale pentru oricine vrea sa achizitioneze o arma [...] Prea multa violenta, prea multe morti cauzate de arme in tara asta, trebuie sa facem ceva bine ca natiune”.

The Hill relateaza ca sustinatorii legislatiei controlului armelor de foc au mari sperante in ceea ce priveste cursa pentru Casa Alba a lui Hillary Clinton. Ei considera ca fostul secretar de stat poate sa fie un aliat important al cauzei lor, intrucat Clinton ar putea sa impuna masuri pentru verificarea universala a celor care doresc sa detina arme de foc.

Hillary Clinton a afirmat anul trecut, cu privire la grupurile care se opun inaspririi legislatiei de control a armelor de foc, ca: “Nu putem sa lasam o minoritate, pentru ca tocmai asta este, sa sustina un punct de vedere care terorizeaza viata majoritatii oamenilor”, scrie Time.

Bernie Sanders

Bernie Sanders

Bernie Sanders (73 de ani), senator independent, candidat la nominalizarea pentru prezidentiale a Partidului Democrat. Senatorul statului Vermont are o relatie cel putin complicata in ceea ce priveste sustinerea masurilor pentru controlul armelor, dupa cum scrie The Huffington Post. Sanders a votat, in 1994, impotriva unei legii care ar fi interzis vanzarea catre civili a armelor automate si semi-automate. De asemenea, senatorul nu a sustinut un amendament al Obamacare, care ar fi dat dreptul companiilor de asigurare sa supra-taxeze detinatorii de arme de foc.

Jurnalistii de la Huffington Post sustin insa ca cele doua voturi controversate ale lui Bernie Sanders au fost compromisuri politice. Senatorul a votat ulterior, in 2013, dupa tragedia de la Scoala primara Sandy Hook, pentru interzicerea vanzarii armelor automate si semiautomate, insa legea nu a trecut de Senat. Candidatul democrat si-a aratat, de asemenea, sustinerea pentru o legislatie care sa impuna verificarea universala pentru magazinele online de arme, interzicerea transportarii ascunse a armelor de foc peste granitele statale, interzicerea detinerii de arme in cazul minorilor si majorarea pedepsei pentru infractiunile care implica utilizarea armelor de foc.

Poate cel mai controversat aspect legat de Bernie Sanders si politicile sale privind armamentul ramane faptul ca Asociatia Nationala a Armelor a sustinut candidatura acestuia din 1990 pentru Camera Reprezentantilor, in detrimentul unui republican, potrivit Washington Post.

Joe Biden (72 de ani), vice-presedinte SUA, democrat, inca nu si-a anuntat candidatura. Vice-presedintele american este un sustinator al legislatiei pentru controlul armelor de foc, pe care a incercat Obama sa o introduca imediat dupa masacrul de la Scoala primara Sandy Hook.

In 2013, Joe Biden a tinut un discurs emotionant in Congres, inainte de a prezenta noua lege a lui Obama privind masuri aditionale de verificare a celor care doresc sa achizitioneze arme de foc. Atunci, vice-presedintele s-a declarat manios cu privire la tentativa unor senatori republicani de a bloca votul pentru noua legislatie de control a armelor, la doar patru luni dupa tragedia de la Sandy Hook, unde si-au pierdut viata 26 de oameni, dintre care 20 de copii cu varste cuprinse intre cinci si zece ani, scrie The Washington Post.

De altfel, potrivit Washington Times, Joe Biden a vorbit public in nenumarate randuri despre necesitatea inaspririi legislatiei pentru controlul armelor de foc. In 2010, vice-presedintele SUA a sustinut ca este nevoie de un purtator de cuvant respectabil pentru a impune noi masuri aspre de control a vanzarii si detinerii de arme.

Donald Trump

Donald Trump

Donald Trump (69 de ani), miliardar, candidat pentru nominalizarea Partidului Republican la prezidentiale. Miliardarul american a sustinut, miercuri, in legatura cu uciderea in direct a celor doi jurnalisti din Virginia, ca violenta armata nu este cauzata de accesibilitatea armelor de foc, potrivit MSNBC. “Aceasta nu este o problema legata de arme. Aceasta este o problema ce priveste sanatatea mintala”, a afirmat Trump.

De asemenea, Donald Trump a sustinut ca este ”un mare sustinator al celui de-al doilea Amendament”, care prevede ca dreptul cetatenilor americani de a detine arme de foc este inviolabil, relateaza MSNBC.

Candidatul republican a declarat ca un control mai strict al vanzarii si detinerii armelor de foc nu ar functiona, intrucat infractorii tot ar intra in posesia lor, adaugand ca oricum multi dintre criminali sunt imigranti ilegali.

In luna iulie, intr-un interviu pentru Ammoland, un site dedicat opozantilor impunerii unei legislatii mai dure pentru controlul armelor de foc, Donald Trump a sustinut ca este un membru pe viata al Asociatiei Nationale a Armelor si apreciaza eforturile organizatiei de a combate orice legislatie care priveste ingradirea dreptului constitutional al cetateanului american de a detine arme. ”Am un permis pentru a purta arme de foc, iar, ca un locuitor al New York-ului, cunosc foarte bine dificultatile prin care trec cetatenii, care respecta legea, pentru a-si exercita dreptul oferit de cel de-al doilea Amendament [...] Controlul vanzarii si detinerii armelor nu reduce incidenta violentei armate. Americanii sunt indreptatiti sa-si protejeze familia, proprietatea si pe ei insisi.”, a spus Trump.

Jeb Bush

Jeb Bush

Jeb Bush (62 de ani), fost guvernator al statului Florida, candidat pentru nominalizarea Partidului Republican la prezidentiale. Vox relateaza ca Jeb Bush are o reputatie conservatoare in ceea ce priveste legislatia referitoare la arme de foc. Fostul guvernator al statului Florida a semnat, in 2005, prima legislatie din SUA care permite cetatenilor sa foloseasca arme de foc daca se simt amenintati.

De asemenea, dupa masacrul din Charleston, Carolina de Sud, Jeb Bush a declarat ca: ”Toate aceste incidente care au avut loc in ultimii ani sunt cu adevarat tragice. Chiar sunt. Insa nici macar unul nu ar fi fost oprit daca am fi avut in vigoare o legislatie dura de control a armelor, precum cea propusa de Barack Obama”, scrie Los Angeles Times.

Jeb Bush sustine ca numarul crimelor care implica arme de foc s-ar reduce daca guvernul ar fi mult mai implicat in asigurarea accesului spre servicii de psihiatrie.

Ben Carson

Ben Carson

Ben Carson (63 de ani), neurochirurg pensionat, candidat la nominalizarea Partidului Republican la prezidentiale. The Independent relateaza ca Ben Carson este un conservator vehement, care a declarat in trecut ca : ”Sunt un mare sustinator al celui de-al doilea Amendament, nicio indoiala in legatura cu asta”.

Pozitia politica a fostului neurochirurg este una extrem de conservatoare, acesta declarand in 2013, potrivit site-ului mediaite.com, ca: ”Exista un motiv pentru cel de-al doilea Amendament, oamenii au dreptul de a detine arme. Cred ca daca locuiesti in mijlocul oamenilor, ma tem ca o arma semi-automata poate cadea in mana unui nebun, deci as prefera sa nu o ai. Insa, daca locuiesti in mijlocul salbaticiei de unul singur si doresti o arma semi-automata, atunci eu nu am nicio problema cu asta”.