UPDATE 20.00 Cei pana la 50 de refugiati ale caror cadavre au fost gasite in camionul abandonat pe o autostrada din Austria ar fi fost deja morti cand vehiculul a intrat in tara, intre miercuri seara si joi dimineata, potrivit politiei austriece, citate de Reuters.

Camionul in care au fost descoperiti zeci de imigranti mortiFoto: Agerpres/EPA

Camionul frigorific abandonat, ca s-a aflat miercuri in apropiere de capitala Ungariei, Budapesta, a fost descoperit de o patrula a politiei austriece de autostrazi, care a observat fluide de la corpurile in descompunere scurgandu-se prin usa din spate.

"Putem presupune ca decesele au avut loc cu o zi si jumatate - doua in urma", a declarat intr-o conferinta de presa Hans Peter Doskozil, seful politiei din provincia Burgenland, adaugand ca "multe lucruri" au indicat ca migrantii erau deja morti cand au trecut granita.

UPDATE 19.45 Niciun cetatean roman nu este implicat in cazul camionului abandonat in Austria, precizeaza MAE.

UPDATE 17.22 Potrivit lui Janos Lazar, un cetatean roman a inmatriculat masina in orasul Kecskemet, din estul Ungariei. - Reuters

UPDATE 16.48 Janos Lazar a precizat ca politia austriaca a informat Budapesta ca soferul vehiculului era un roman. "Se pare ca victimele erau migranti, intr-o operatiune de trafic de fiinte umane", a spus el.

UPDATE 16.02 Camionul descoperit in estul Austriei in care sunt pana la 50 de refugiati morti avea placute de inmatriculare unguresti, iar politia ungara colaboreaza cu cea austrica pentru a descoperi soferul, a declarat seful de cabinet al premierului Viktor Orban, citat de Reuters.

Janos Lazar s-a folosit de prilej pentrua critica iar dur Uniunea Europeanaca nu este capabila sa controleze influxul de refugiati.

"Evenimentele din ultimele zile... arata ca UE este incapabila sa-si apere granitele", a declarat Lazar intr-o conferinta presa.

Zeci de migranti au fost descoperiti morti intr-un camion pe o autostrada din estul Austriei, in zona de granita cu Ungaria, anunta politia locala, citata de AFP.

Vehiculul se afla intr-o zona de stationare a unei autostrazi din provincia Burgenland (est), a precizat purtatorul de cuvant al politiei, Hans Peter Doskozil.

"Putem banui ca sunt 20 de oameni care au murit. Ar putea fi de asemenea 40, ar putea fi 50 de oameni", a adaugat acesta, citat de Reuters.

"Aceasta drama ne afecteaza pe toti", a declarat ministrul de Interne, Johanna Mikl-Leitner, care a aduagat ca "traficantii de fiinte umane sunt criminali".

Deocamdata nu se stie exact cate cadavre se afla in masina si nici de cand timp sunt acolo.

Aceasta descoperire macabra intervine in momentul in care cancelarul german Angela Merkel participa la un summit, la Viena, cu liderii tarilor din Balcanii de Vest, a carui agenda este dominata de criza migrantilor.

Inaintea summitului, ministrul austriac de Externe avertizase ca tara sa ar putea introduce masuri mai dure impotriva migrantilor, inclusiv un "control mai strict al granitelor", in cazul in care UE nu gaseste un raspuns unitar la aceasta criza.