Angela Merkel vrea Hot Spots de filtrare a refugiatilor care asalteaza UE

de ​Dani Rockhoff     HotNews.ro
Joi, 27 august 2015, 12:37 Actualitate | Internaţional


Greseste cine crede ca Germania ar fi nepregatita in fata valului de imigranti care „au scapat“ din Grecia si Italia inspre Vestul Europei, asteapta inca in gara din Budapesta, sau tocmai se imbarca pe salupele mortii in cautarea unui noroc care sta in stelele de pe steagul UE. Dupa caderea Zidului Berlinului, la inceputul anilor '90, Germania a fost asaltata de milioane de azilanti din tarile foste comuniste si de propriii sai repatriati. O situatie careia cu calm, organizare si uneori cu cruzimea unor decizii de expulzare neomenesti, i-a facut fata. Tot asa a fost si in deceniul de razboaie balcanice, cand refugiatii din fosta Yugoslavie au navalit, in mare, tot la nemti. Tot asa va fi si acum, cu refugiatii din nordul Africii si Orientul Apropiat care vor in Deutschland. Dar Deutschland isi are regulile ei.

Momentan, cancelarul Angela Merkel, sustinuta de comisarul ONU pentru Refugiati, Antonio Guterres,  propune crearea in Grecia si Italia de centre de inregistrare a solicitantilor de azil. Prin acest prim pas, azilantii vor fi din start filtrati. Cine nu corespunde criteriilor de acordare a azilului politic va fi dat inapoi, trimis in tara de origine. Iar fiindca UE e o entitate cu regulament unitar, in principiu nicio alta tara din UE nu acorda azil politic unui cetatean odata refuzat intr-o tara a Uniunii Europene.

Si ministrul de interne al Frantei adera la propunerea cancelarului german. Pentru Bernard Cazeneuve, punctele de control si inregistrare a refugiatilor s-ar numi „hot spots“. In aceste centre de inregistrare va fi verificata „nevoia de protectie a refugiatilor, inainte ca acestia sa ajunga in tarile predilecte, din Europa de Nord“, precizeaza publicatia germana Spiegel.de.

Inca inainte de a primi statutul de refugiat, se va distinge daca o persoana are motive de azil politic sau este imigrant economic. Ministrul de interne francez mai cere „o atitudine hotarata fata de traficanti”. De la inceputul anului, 293.000 de imigranti au incercat sa ajunga in Europa prin Marea Mediterana.

„Deciziile in domeniul migratiei luate de Comisia Europeana (CE) trebuie sa fie intensificate si aplicate mai rapid”, a spus comisarul Guterres miercuri, la Geneva. Indirect, el critica o serie de state ale UE care se opun unei distributii proportionale a refugiatilor. Planurile CE de a introduce cote obligatorii de preluare a refugiatilor s-au lovit de refuzul Marii Britanii si al altor state ale Uniunii, cum e Polonia.

Presedintele Poloniei, Andrzej Duda, se arata solidar cu UE, insa tara sa are o problema specifica, si anume refugiatii de razboi din Ucraina. Cata vreme luptele dintre rebelii prorusi si armata ucraineana nu inceteaza in estul Ucrainei, „mii de oameni vor fugi din tara, mai ales in Ungaria si in Polonia”, a spus Duda, citat de Spiegel.de.

Numarul imigrantilor din Polonia a crescut simtitor, pana la finele lunii iunie fiind inregistrati 2.865 de persoane, provenind din tari non-UE. Majoritatea acestora sunt insa in tranzit, asteptand un prilej propice de a ajunge in tara fagaduintei de liniste si bunastare, adica Germania.

Acolo insa, nu toata populatia se bucura de noii imigranti, care „fura” locuri de munca, daca  nu altceva. In perspectiva noilor amenintari teroriste, in parte motivate religios, extrema dreapta germana, dar si cetateni animati de parole populiste xenofobe si anti-imigrationiste, fac valuri contra noilor-veniti. Luni, un viitor camin de azilanti a fost incendiat nu departe de Stuttgart. Insa numarul actelor ostile la adresa refugiatilor recenti s-a inmultit in ultimul an, dupa cum am relatat pe Hotnews, de curand.

Deoarece imigratia masiva nu e noua in Germania, statul are o legislatie bine pusa la punct si pe care o aplica consecvent. Nu oricine cere azil politic il si primeste, mai bine zis nu il primeste mai nimeni, daca nu are motive si dovezi-beton.

Spre exemplu, la inceputul anilor `90, cca doi dintr-o mie de solicitanti de azil politic il si primeau. Romania figura deja intre tarile „sigure”, unde persecutia politica disparuse, insa procesele de recunoastere a statutului de azilant au durat pana prin anul 1995. „Langsam aber sicher” (incet, dar sigur) Germania a risipit, sau a integrat macar partial valurile de straini imigranti, pana la finele mileniului trecut.

Cu siguranta ca va fi la fel si acum, iar isteria (inclusiv cea romaneasca) referitoare la „hoardele de refugiati” care asalteaza granitele „selectului club european” este de-a dreptul penibila. Pentru o cota de 2.000 de refugiati, cat ar reveni Romaniei, au curs tone de cerneala otravita si au spumuit kilograme „de bale” contra, la televizor. Haideti sa numaram, pe bune: 50 de oameni intr-un judet. E mult? Nu e mult.

Dar daca printre ei se ascund teroristi? veti zice. Teroristii se pot ascunde oriunde si pot iesi la lumina oricand, sunt un pericol potential de care te poti cu greu apara, dupa cum ne-au dovedit-o marile incidente cu daramaturi si cu multi morti, despre care nu a aflat nimeni ca se planuiesc, anterior producerii lor.
Xenofobia romaneasca, teama de straini -mai ales islamisti-, e nejustificata, in contextul in care – daca e sa fim putin ironici-, nici macar 2.000 de sirieni sau libanezi cumsecade nu vor fi incantati sa stea pe un ajutor social sau un salariu rizibil, in Romania. Asa ca „pericolul” poate fi minimizat.

Germania si l-a minimizat deja, printr-o legislatie „de fier” in ce priveste imigratia. De fier pentru ca exista, dar mai ales pentru ca se si aplica, riguros si cu temei. Nemilos pe alocuri, insa care lege nu este asa?
Oamenii care fug de urmarire, persecutie sau alte pericole la adresa vietii si libertatii lor, primesc in Germania azil politic sau protectie ca refugiat (ex. de razboi, pe timp limitat, pana cand in tara de origine se restabileste pacea). Azilul politic nu are nimic de a face cu situatia economica a solicitantului. Saracia nu este un motiv pentru care Germania sa acorde statutul de azilant sau de refugiat.6793 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Sint destui acceptati ... (Joi, 27 august 2015, 12:58)

  Anonim [anonim]

  https://www.bamf.de/SharedDocs/Anlagen/DE/Downloads/Infothek/Statistik/Asyl/statistik-anlage-teil-4-aktuelle-zahlen-zu-asyl.pdf?__blob=publicationFile

  Indicele de acceptare ca refugiat e anul acesta de 36%..
  • 0 (2 voturi)    
   temporar, nu definitiv (Joi, 27 august 2015, 13:19)

   dani [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Acceptati temporar da, statutul de refugiat nu da insa drepturi in DE decat pe perioada determinata (cat timp e razboi in tara refugiatului, etc.). Cifra de azil politic, un statut permanent este insa de 1% in primul semestru 2015 si tot in jurul unui procent se invarte in ultimul deceniu (vezi tabelul cu decizii de pe pagina 9 in linkul indicat de Dv.)
   • +1 (1 vot)    
    subsidiärer Schutz (Joi, 27 august 2015, 14:01)

    Anonim [anonim] i-a raspuns lui dani

    http://www.gesetze-im-internet.de/asylvfg_1992/__4.html

    Cam asta inseamna "subsidiärer Schutz gem. § 4 Abs. 1 AsylVfG".

    E adevarat ca putin primesc statutul de azilant conform tratatului de la Geneva dar ceilalti au aceleasi drepturi (nici vorba de trimis inapoi in cazul sfirsitului razboiului).. Cel putin asa e in alte tari si ma indoiesc ca in Germania ar fi altfel. Asta v-o zic ca refugiat ...
 • +9 (9 voturi)    
  Invaziile barbare, inceputul (Joi, 27 august 2015, 13:03)

  Festung Europa [anonim]

  Cateva masuri simple de elaborat si aplicat, nu necesita modificari spectaculoase de legislatie, ci adesea doar stricta aplicare a legilor deja existente dar ignorate cu rea vointa din considerente ideologice:

  1. Lista UE cu tarile sigure, in care nu exista razboaie civile de anvergura celor din Siria sau Irak. De ex., un libanez, un algerian sau un egiptean nu ar putea obtine automat azil politic, in timp ce un sirian sau un irakian ar putea fi indreptatit sa il aiba.
  Asta ar permite o preselectie foarte rapida care ar reduce subtantial numarul celor ce pot trece legal frontierele UE.

  2. Expulzarea imediata a imigrantilor aflati in situatie ilegala in UE si carora li s-a respins dreptul la azil politic.
  Tolerarea incalcarii legii de catre imigranti ilegali, in timp ce unii cetateni UE sunt fatis discrimnati la frontierele Shengen este una dintre ipocriziile care distrug imaginea UE si ii afecteaza vizibil functionarea.

  3. Expulzarea imediata din UE catre tara de origine a oricarui imigrant care face apologia sau aplica principii vehiculate de organizatii teroriste dovedite, precum Statul Islamic (practici violent discriminatorii sau discursuri incitatoare la violenta fata de femei, de minoritati, fata de libertatea de exprimare.

  4. Acordarea de permise de sejur temporare, de pana la 10 ani, celor care primesc azil politic.
  La reintroducerea tarii lor pe lista "tarilor sigure", vor primi drept de sejur definitiv doar cei perfect integrati in societatea europeana (profesional si cultural), ceilalti urmand sa fie retrimisi in tara lor de origine.

  5. USA, Canada, Australia, sunt state democratice care permit imigrarea pe baza unor punctaje, a unor selectii clar definite.
  UE trebuie sa procedeze la fel, de maniera unitara, in urma unui acord politic intre tarile membre.

  Daca nu se vor aplica astfel de masuri de protectie, tensiunile etno-rasiale si interculturale vor creste rapid, la fel popularitatea partidelor extremiste si UE se va prabusi, lent si sigur.
  • +3 (5 voturi)    
   e greu (Joi, 27 august 2015, 13:31)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Festung Europa

   Problema nu este de legi sau de aplicatie. problema actuala acume ste de NUMARUL enorm. Infrastructura pentru preluarea si analizarea lor este subdimensionata iar legea pur si simplu nu se aplica. Ati vazut cum au navalit in (sau din) Macedonia? Pur si simplu au fortat granita. Eu daca fortez granita sunt somat si impuscat. Ei daca forteaza granita nu pot fi impuscati pentru ca sunt multi...crima impotriva umanitatii sau mai stiu eu ce. Deci, secretul lor este "multimea", "hoarda".
   Zi-mi exact cum vrei sa implementezi punctele pe care le descrii?
   1. Preselectia. Cum, cati oameni trebuie sa o faca si UNDE? Ei sunt deja peste tot in Europa
   2. Expulaze catre ce tara si pe banii cui? Mii de expulzari inseamna milioane de euro. Plus ca multi nu au documente, sunt "anonimi". Ce faci cu ei? Ii inneci, ii omori?
   3. Corect...dar cum ii urmaresti? iti dai seama ce infrastructura de urmarire iti trebuie?
   4. Cum faci evaluarea celor perfect integrati? E cu 2 taisuri.
   5. Da, imigrarea normala, cu aplicatii facute la capatul celalalt al lumii, nu la ei in ograda. Au si ei influx masiv de mexicani sau altii si problema e cam similara. Si Europa are sistem de "punctaj" daca vreis a stii...doar ca aici e alta spetza.

   Solutia? Chiar nu o cunosc. Ar fi de ex.: Aplicarea legii la litera. Asta inseamna somat si impuscat, mine marine in mediterana, garduri. cred ca e cel mai ieftin si eficient.
   Stiu ca e cinic...ma gandesc insa "pentru puterea exemplului". Daca explodeaza 2 barci in mare nu vor mai indrazni sa se incumete. ca sa dea mai bine, centre de astea hotspot in Africa, acolo in cele 2 orase spaniole, de exemplu. Plus Pe Lesbos si lapeduza. Sau facute 2 insule pustii din grecia centre de filtrare si dusi toti acolo (chiar si cei prinsi in Europa continentala). Asta inseamna insa infrastructura, bani, bani, bani...
   Doar ca Europa e prea "umanista" pentru asta iar politicienii sunt in majoritate marxisti.
 • +6 (6 voturi)    
  Excelent comentariu (Joi, 27 august 2015, 13:57)

  VictorS [utilizator]

  Si eu ma tem ca semnalele trimise sunt foarte proaste:
  => nerespectarea legilor europene este posibila, normala
  => fortarea cordoanelor si bruscarea elementelor de ordine e OK pentru unii
  => orice stress in cadrul uniunii se traduce prin acuzatii reciproce si nu printr-o colaborare, planuri comune, etc

  In loc sa fie un exercitiu pentru Europa, este o invazie imbecila.

  Si imi mai amintesc cu neplacere reactia isterica a multor tari apropo de est europeni (romani in special) ce a dus la cresterea extremei dreapta in multe tari vest europene.

  Cat despre 'vina' Greciei, va reamintesc ca in UK cateva sute (nu sute de mii) de demonstranti au ravasit Londra acum 2-3 ani.
  • +4 (4 voturi)    
   raspuns la articol.......... (Joi, 27 august 2015, 16:23)

   via [anonim] i-a raspuns lui VictorS

   Cat de mult a-ti trait alaturi de astfel de imigranti sa va dati cu parerea ca trebuie acceptati in forma aceasta a invaziei ilegale va intreb domnule , cel care semneaza articolul ?.....50 pe judet?Cred ca nu realizati despre ce scrieti,deoarece nu s-a reusit integrarea romilor de sute de ani incoace care vorbesc limba romana si discutam de oameni care aduc un bagaj zero cultural, nu religie comuna .fara bani , risc de imbolnaviri ,etc De ce nu aleg tari arabe ,intreb si eu sau EU e o modalitate de cucerire {numeric vorbind]in acest mod? Nu fiti naivi, avem mii de copii si romani saraci lipiti ,mii de copii abandonati prin spitale, orfelinate pusi pe drumuri la 18 ani,oameni fara venituri,oameni batrini singuri, etc..... ma intreb daca va pasa de ei.....Asta e ca si cu emisiunile de stringere de fonduri pentru HAITI.....mai,mai.A-TI AUZIT DE MI-E MILA DE TINE DAR DE MINE MI SE RUPE INIMA?...UITATI-VA LA CEI CARE VIN IN EU CUM SINT IMBRACATI PE YOU TUBE SI CU BANI MUJLTI DINTRE EI SA PLATEASCA CALAUZE CU MII DE EURO.sant sustinuti de cineva .calauziti sa vina aici si finantati ,este o durarealitate
   • +2 (2 voturi)    
    Corect (Joi, 27 august 2015, 19:15)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui via

    Mai mult, nu numai Romania ci Europa intreaga a esuat lamentabil in a ii integra pe rromi.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Antiziganism

    Interesanta observatia cu hainele, dar sa stii ca nimeni nu zice ca sunt saraci ci ca vin din zona de razboi.

    Pe mine ma deranjeaza cum trec peste toate regulile noastre (europene).

    Noi daca as face asa ceva am fi inchisi!
    Europa e adormita, asta e adevarat.
 • 0 (4 voturi)    
  asa (Joi, 27 august 2015, 16:32)

  baronul stanganbuch [utilizator]

  50 de emigranti islamici intr-un judet. Eu nu vreau nici unul in vreun judet, darmite cincizeci. Azi sint cincizeci, miine cinci sute, poiimine cinci mii. Deci nu hoardelor islamice medievale, compuse din puturosi asistati si neasimilabili.
 • +2 (2 voturi)    
  integrare? poate în absolut (Vineri, 28 august 2015, 2:11)

  Sakura [utilizator]

  Un film cu invadatorii, care refuză pachetele de ajutoare umanitare pe motiv că pe cutie se află crucea roşie. Unde vreţi să-i integraţi pe aceştia?

  https://www.youtube.com/watch?v=M8xkYZNsKUY
 • +1 (1 vot)    
  nerespectarea legilor (Sâmbătă, 29 august 2015, 1:06)

  totedati [utilizator]

  Și mie mi-a sărit în ochi faza cu dacă suntem grămadă, preventiv cu 2-3 puradei la înaintare, trecem printre granițele coanei europa ca pe vremea lui burebista

  Însă de ce ne-am mira cît timp oamenii sunt egali și au drepturi inalienabile!? Asta e cu ce se bate în piept coana europa, asta o să mănînce pînă îi ies pe nas drepturile omului

  Cît timp nu renunțăm la principii tîmpite de genul "liberté, égalité, fraternité" vom fi luați de fraieri de toată planeta

  Primul pas ar fi ușor de făcut, ceva de genul toți oamenii sunt egali și unii dintre ei mai egali decît ceilalți

  Al doilea pas ar fi o îmbunătățire a noțiunii de cetățean, recunoașterea stării de fapt de pe teren și anume că sunt mai multe categorii de cețăteni, de prim rang, cu mai multe drepturi, de al doilea rang, al treilea, de cîte ori e nevoie șamd

  Fiecare categorie cu drepturi diferite!

  Iar ultima măsură, expulzarea lor dar nu în țările de origine ci în țările care sponsorizează diferitele grupări armate din zonă, alea bogate. Nu le convine luate măsuri la fel ca în cazul Iranului.

  Și se rezolvă problema imigrației în avantajul Europei. Cetățenii de rang inferior dacă vor drepturi trebuie să muncească și să plătească pentru ele mai mult decît cetățenii de rang superior. Pentru dreptul de a intra legal în UE trebuie să plătești, dacă intri ilegal stai la zdup și faci muncă în folosul comunițătii pînă îți piere cheful de sărit gardul coanei europa.

  Evident totul legal pentru că legea se respectă!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri