Presedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, va anunta vineri decizia de a convoca alegeri anticipate, afirma un oficial de la Presedintia elena, citat de site-ul agentiei Reuters, preluata de Mediafax.

Dupa demisia premierului Alexis Tsipras, Prokopis Pavlopoulos acordase unui politician conservator si unui lider de extrema-stanga sarcina formarii unui nou guvern in tentativa de a amana organizarea unor noi alegeri parlamentare dupa doar sapte luni.

In contextul in care cei doi premieri desemnati au esuat in aceste demersuri, Pavlopoulos intentioneaza sa acorde sarcina formarii unui guvern interimar judecatoarei Vassiliki Thanou, actualul presedinte al Curtii Supreme de Justitie.

"Vineri, presedintele va stabili data alegerilor anticipate, probabil pe 20 septembrie", a declarat un oficial din cadrul Presedintiei Greciei.

Premierul Greciei, Alexis Tsipras, si-a prezentat demisia saptamana trecuta, in contextul impasului politic.

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, acum o saptamana, noul plan de asistenta financiara destinata Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.