Afluxul de imigranti care intra in Macedonia dinspre Grecia va continua intr-un ritm de aproximativ 3.000 de persoane pe zi in urmatoarele luni, estimeaza Inaltul Comisariat al Organizatiei Natiunilor Unite pentru refugiati, potrivit Mediafax, care citeaza Reuters. In paralel, europenii nu se inteleg in privinta unei "repartizari echitabile" a acestor populatii pe teritoriile lor.

In jur de 300.000 de refugiati sau solicitanti de azil au intrat pe teritoriul Macedoniei in 2015, cu destinatia Europa Occidentala, fugind din fata conflictelor din Orientul Mijlociu si Africa, dar si din Asia.

Aproximativ 181.500 dintre acestia au ajuns in Uniunea Europeana prin Grecia, iar restul de 108.500 prin Italia, potrivit datelor prezentate de Inaltul Comisariat ONU pentru refugiati.

Toti cei care vin dinspre Grecia urmaresc sa ajunga in spatiul Schengen - prin Ungaria, dupa ce traverseaza Macedonia si apoi Serbia, o situatie care accenteaza tensiunile din aceste tari.

Aproximativ 10.000 de refugiati, dintre care o treime sunt femei si copii, au patruns pe teritoriul macedonean in weekend, iar autoritatile din aceasta tara au recunoscut ca sunt depasite de situatie.

De la inceputul anului, 2.373 de imigranti au murit pe mare, cu 300 mai multi decat in aceeasi perioada din 2014, a precizat un reprezentant al Organizatiei Internationale pentru Migratii.

Violentele din Irak si "degradarea conditiilor" de trai ale refugiatilor sirieni in Turcia, Iordania si Liban ii determina pe imigranti sa se indperte catre Europa.

Ungaria a inceput sa ridice un gard de 175 de kilometri lungime la frontiera cu Serbia si le reproseaza partenerilor sai ca nu fac suficient sa o ajute. Janos Lazar, seful de Cabinet al premierului ungur Viktor Orban, a afirmat ca este necesar ca UE sa suplimenteze contributia financiara catre Ungaria, pentru a-i permite Budapestei sa gestioneze sosirea imigrantilor. Comisia Europeana a promis ca va debloca opt milioane de euro, suma considerata insa insuficienta de Janos Lazar, care a afirmat ca UE "distribuie fonduri pentru protectia frontierei in mod umilitor".

Ungaria este prima tara din spatiul Schengen si ultima frontiera de trecut inainte ca refugiatii sa ajunga in tarile Europei Occidentale.