Autoritatile sanitare americane au constatat un numar neobisnuit de mare de cazuri de ciuma la oameni, din luna aprilie: 11, dintre care trei mortale, scrie AFP.

"Motivul pentru care numarul de cazuri din 2015 este mai mare decat cel normal nu este clar", a afirmat Centrul de control si preventie a bolilor (CDC), care a subliniat ca 11 cazuri in patru reprezinta un numar neobisnuit de cazuri.

"Intre 2001 si 2012, numarul de cazuri de ciuma umana semnalat in Statele Unite este inclus intre 1 si 17", potrivit unui comunicat al CDC. Media anuala in ultimul deceniu a fost de trei.

Ciuma, boala rara si periculoasa provocata de o bacterie, este transmisa de rozatoare si de purici si este usor de tratat in prezent cu antibiotice. Boala a facut ravagii si a starnit teroare pana in epoca moderna.

Boala se poate transmite si prin contact cu o persoana sau un animal infectat, inclusiv caini si pisici, subliniaza CDC.

Majoritatea cazurilor au fost intalnite in vestul Statelor Unite: 4 in Colorado, cate doua in Arizona, New Mexico si California, si unul in Oregon.

Doi turisti au contactat boala in parcul national Yosemite din California.

Trei pacienti au murit, cu varste de 16, 52 si 79 de ani.

Rata mortalitatii la ciuma atingea pana la 93% dar antibioticele au permis reducerea sa la circa 16%.