Israelul a eliberat marti, din ordinul Curtii Supreme, sute de imigranti africani care erau tinuti intr-un centru de primire aflat in desertul Negev, informeaza agentia DPA, citata de Agerpres.

Inalta Curte de Justitie a Israelului a decis pe 11 august ca o lege ce permite retinerea imigrantilor o perioada de 20 de luni intr-un centru cu regim semideschis este neconstitutionala si ca orice persoana retinuta timp de peste un an trebuie eliberata imediat.

In total, 1.178 de imigranti vor fi eliberati din centrul de primire Holot, a declarat o purtatoare de cuvant a Serviciului penitenciarelor din Israel, Sivan Weizman, precizand ca jumatate din ei sunt pusi in libertate marti si restul miercuri.

Curtea a dat o lovitura noii legislatii israeliene care incearca sa rezolve problema afluxului de imigranti, veniti in majoritate din Eritreea si Sudan, patrunzand in Israel pe la frontiera lunga cu Egiptul.

Guvernul premierului israelian, Benjamin Netanyahu, a ridicat un gard de-a lungul frontierei si a amenajat si un centru in apropierea granitei cu Egiptul la sfarsitul lui 2013.

Organizatiile pentru drepturile omului spun ca centrul de primire este de fapt o inchisoare, deoarece imigrantii trebuie sa le dea raportul autoritatilor centrului de trei ori pe zi si pentru ca el este amplasat intr-o zona izolata.

Instanta a dat un termen de 15 zile guvernului israelian de a aplica hotararea potrivit careia toti imigrantii aflati in centru de peste un an trebuie sa fie eliberati, termen ce expira miercuri.

Imigrantilor li s-a spus sa nu intre in Tel Aviv sau in Eilat, statiune de la Marea Rosie, unde sunt concentrati majoritatea imigrantilor, provocand o suprapopulare, dar nu este clar daca Israelul intentioneaza sa impuna aceasta prevedere. Lor li s-au dat, de asemenea, apa si alimente pentru o zi si medicamente pentru trei zile, urmand sa se descurce apoi singuri cu permise de rezidenta temporara.