Un tribunal de arbitraj din Olanda ordona Rusiei sa plateasca compensatii pentru sechestrarea navei Arctic Sunrise a Greenpeace dupa un protest de acum doi ani de la o platforma petroliera maritima, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Curtea Permanenta de Arbitraj, care rezolva dispute inter-statale, a anuntat ca decizia a fost luata prin vot unanim pe 14 august, dar nu a fost publicata decat luni seara tarziu.

Curtea a decis ca prin sechestrarea navei si arestarea celor 30 de membri ai echipajului fara acordul Olandei Rusia si-a incalcat obligatiile legale.

Acest caz din toamna lui 2013 a accentuat incordarea relatiilor diplomatice dintre Rusia si Olanda, tensiuni ce si-au atins apogeul in iulie anul trecut, cand zborul Malaysia Airlanes, cu multi pasageri olandezi la bord a fost doborat in estul Ucrainei.

In Dosarul Arctic Sunrise, Olanda este indreptatita la compensatii actualizate cu dobanda pentru cheltuieli si daune, a decis Curtea de arbitraj.

Suma va fi stabilita in alta sedinta.

Tratamentul la care i-a supus Rusia pe activistii Greenpeace, proveniti din 18 tari, ce au stat in arest doua luni, a atras criticile tarilor occidentale.

Acuzatiile penale la adresa activistilor au fost retrase dupa o amnistie propusa de Vladimir Putin, acestia fiind eliberati impreuna cu nava lor.

Imaginile din 2013 arata cum activistii Greenpeace ii intampina cu mainile ridicate pe mascatii trimisi de Moscova: