SUA se pregatesc sa trimita avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa ca parte a eforturilor de a linisti tarile din regiune in fata amenintarilor Rusiei, a anuntat luni un oficial de la Pentagon citat de AFP.

"Vom desfasura foarte curand avionae F-22 in Europa, pentru a satisface cererea comandamentului militar de acolo, si ca parte a initiativei noastre de a sprijini europenii" in fata Rusiei, a explicat secretarul de Air Force, Debora James Lee, la o conferinta de presa.

Pilotii aparatelor F-22 vor putea sa se antreneze cu pilotii din tarile membre NATO, a adaugat ea, fara a dori sa dea detalii despre numarul de avioane, calendar sau locurile unde vor fi trimise mai precis. F-22 este un avion de lupta ultra-modern proiectat pentru misiuni de atac si poate distruge avioane inamice, chiar inainte ca acestea sa le poata detecta.

De asemenea, aparatul este capabil de atacuri la sol, in razboiul cibernetic si in misiuni in domeniul informatiilor.

Declarat operational in 2005, F-22 a fost folosit pentru prima data in lupta, in septembrie 2014, ca parte a luptei coalitiei impotriva gruparii Stat islamic in Irak si Siria. US Air Force are aproximativ 180 de astfel de dispozitive.