SUA au reafirmat luni ca agresorii in conflictul din estul Ucrainei sunt separatistii sustinuti de Rusia, nu fortele armate ale Kievului, transmite AFP, citand declaratia purtatorului de cuvant al Departamentului de Stat pe marginea reuniunii desfasurate luni, la Berlin, intre cancelarul german Angela Merkel, seful statului francez, Francois Hollande, si presedintele ucrainean Petro Porosenko, potrivit Agerpres.

Salutand discutiile purtate luni in capitala Germaniei pentru 'punerea integrala in aplicare a acordurilor (de incetare a focului) de la Minsk', diplomatia americana a declarat ca ramane 'preocupata de violenta din estul Ucrainei'.

'Analiza noastra continua sa arate ca fortele separatiste amestecate cu (fortele) ruse, nu fortele ucrainene, sunt cele care intreprind operatiuni de agresiune', a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby.

'Contestam cu fermitate tentativele Rusiei de a acuza Ucraina ca ar fi agresorul. Nimic nu indica faptul ca Ucraina ar avea intentia de a purta (...) operatiuni ofensive (...) in estul tarii', a mai indicat purtatorul de cuvant.

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a acuzat luni Moscova ca a trimis in ultimele zile intariri puternice separatistilor din estul tarii.

La Berlin, cei trei lideri si-au reinnoit apelurile la respectarea deplina a acordului de la Minsk, ce prevede in primul rand un armistitiu, incalcat insa aproape zilnic pe mai multe puncte ale liniei de front.