Un camin pentru viitori azilanti a luat foc in dimineata zilei de luni, in Baden-Württemberg. Politia nu exclude un atentat. Incendiul provocat probabil cu intentia de a impiedica gazduirea acolo a noilor refugiati are loc chiar inaintea unei intalniri de varf la Berlin. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande se intalnesc luni, 24 august, pentru a discuta despre cotele de acceptare a imigrantilor in tarile UE. Insa acceptanta in randul populatiei nu e maxima, ci aduce mai degraba cu cea din anii `90.

Europa se confrunta cu cel mai mare val de imigranti de dupa al doilea razboi mondial. Insa solidaritatea europeana cu arabii si africanii alungati de razboaie, dictatori si terorism nu prea exista. Guvernul maghiar ridica garduri la granite, spiritele de extrema dreapta din Germania se incing asa tare, incat pun pe foc sperantele unor refugiati in a gasi gazduire si sansele unei noi vieti la nemti.

"In luna iunie, guvernele tarilor UE au respins o incercare a presedintelui Comisiei Jean-Claude Juncker de stabilire a unor cote nationale obligatorii pentru statele ce vor primi zecile de mii de refugiati si imigranti care aproape asediaza tarmurile Italiei si Greciei“, relateaza Hotnews.ro, din surse AFP. Acum, Merkel si Hollande incearca „sa dea un nou impuls franco-german, raspunsului european la criza imigrantilor“.

Insa daca la varf se incearca solutii, acceptanta in randul populatiei autohtone a noilor valuri de imigranti nu este la cele mai inalte cote. Acest lucru e demonstrat si de atacurile recente din Germania asupra unor camine de azilanti.

Cladirea incendiata luni in jurul orei 5.00 se afla in localitatea Weissach im Tal (la cateva zeci de km de Stuttgart, in landul Baden-Württemberg). Fotografii ale incendiului care a distrus toata casa, facand-o de nelocuit, pot fi vazute pe Stuttgarter-Zeitung.de. Din fericire, cladirea era goala, urmand a fi renovata inainte de mutarea noilor azilanti. Din declaratiile politiei, pagube umane nu s-au inregistrat, iar pagubele materiale urmeaza a fi evaluate.

In Weissach a mai avut loc un atac cu cocktail Molotow asupra unui camin de azilanti locuit, in anul 2005. Insa astacurile s-au intetit in ultimul timp si in alte localitati „In saptamanile si lunile trecute, in Germania a avaut loc o serie intreaga de atacuri asupra unor camine de azilanti“, relateaza Spiegel.de. Publicatia germana da si o harta a atacurilor rasiste si anti-imigrationiste din Germania de anul acesta.

Reichertshofen, Lübeck, Freital, Meissen in Saxonia, Limburgerhof in Renania-Palatinat. Moers in Renania Inferioara, Mengerskirchen in Hessen. Actele de violenta impotriva azilantilor variaza de la incendierea si inundarea caminelor in care locuiesc sau urmeaza a se muta acestia, la mazgalirea pe pereti a sloganelor anti-straini sau a podelelor cu capete si organe de porc.

Inca de anul trecut, atacurile rasiste asupra caminelor de azilanti din Germania au crescut de trei ori fata de anul 2013, ajungand la 150. In primul trimestru din 2015, au avut loc 67 astfel de incidente. Iar „escaladarea din ultimele luni lasa sa se intrevada cifre si mai mari“, precizeaza Spiegel. Pentru anul 2015, Oficiul Federal pentru Migratie si Refugiati estimeaza un numar de cel putin 300.000 de cereri de azil pe teritoriul Germaniei.