Jihadistii din gruparea Statul Islamic (SI) au aruncat in aer un templu antic din Palmyra, oras din desertul sirian clasat in patrimoniul umanitatii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

In urma cu o saptamana, gruparea terorista l-a decapitat pe fostul sef al Antichitatilor din Palmyra, Khaled al-Assaad, un octogenar in varsta de 82 de ani, reputat in intreaga lume pentru expertiza legata de acest oras antic.

SI, care a distrus mai multe bijuterii arheologice din Irak, a cucerit in mai Palmyra, supranumita "perla desertului".

"Daech (acronimul arab al SI) a pus o mare cantitate de explozibil in templul Baal Shamin, pe care a detonat-o. Cladirea este in mare parte distrusa", a decalrat duminica Maamoun Abdulkarim, directorul general pentru Antichitati si muzee in Siria.

Acesta a precizat ca "'cella' (naosul, partea inchisa a templului) a fost distrusa si coloanele din jur s-au prabusit".

Templul Baal Shamin a inceput sa fie ridicat in anul 17 si ulterior a fost marit de imparatul roman Hadrian in 130. Era al doilea cel mai important sanctuar din Palmyra, potrivit muzeului Louvre din Paris.

"Cele mai sumbre previziuni ale noastre se realizeaza, din pacate", a spus Abdulkarim.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) a confirmat si el distrugerea acestui monument de catre SI, care considera operele religioase preislamice, in spcial statuile, drept idolatrie.

Dupa ce au cucerit Palmyra, SI a executat peste 200 de oameni, dintre care 20 in teatrul antic.

Marti, jihadistii l-au executat pe fostul sef al Antichitatilor din oras.

"Locuitori din oras mi-au spus ca gruparea SI a taiat in bucati corpul tatalui meu, dupa ce l-au spanzurat de un stalp", a declarat duminica unul dintre fiii sai, Mohammad.

"Tatal meu spunea adesea: 'Voi muri in picioare, ca palmierii din Palmyra'", a adaugat el.

Jihadistii, care controleaza teritorii mari din Irak si din Siria, au distrus in aprilie cu buldozere si explozibil situl arheologic Nimrud, bijuterie arhitecturala a imperiului asirian.

Distrugeri au fost raportate si la Hatra - oras roman vechi de 2.000 de ani - si la muzeul din Mosul, in nordul Irakului.

Peste 300 de situri istorice siriene au fost afectate, distruse sau jefuite in cursul conflictului care a inceput in Siria in urma cu peste patru ani, potrivit ONU.