Presedintele belarus Alexandr Lukashenko a eliberat din inchisoare sase lideri ai opozitiei - considerati ultimii detinuti politici din aceasta republica fost sovietica - la mai putin de doua luni inainte de alegerile prezidentiale stabilite pentru luna octombrie, a anuntat sambata presedintia, relateaza Agerpres.

Aleksandr LukasenkoFoto: YouTube

Printre adversarii politici eliberati se numara si Mikola Statkevici, un fost candidat la presedintie aflat in inchisoare din 2010. Sotia acestuia a confirmat pentru AFP ca a fost pus in libertate si ca urma sa soseasca la Minsk.

Decizia surpriza de eliberare a celor sase detinuti politici are loc in conditiile in care Lukashenko, la putere din 1994, doreste sa obtina cel de-al cincilea mandat in fruntea tarii in alegerile stabilite pentru 11 octombrie.

Lukashenko este considerat de multi observatori si aparatori ai drepturilor omului ca fiind un lider autoritar care nu respecta libertatile in tara sa. Presedintele, in varsta de 60 de ani, a obtinut cel de-al patrulea mandat in 2010, intr-un scrutin marcat de reprimarea violenta a opozitiei care a denuntat fraude in alegeri.

Mikola Statkevici, acum in varsta de 58 de ani, a fost unul dintre rivalii lui Lukashenko la ultimele alegeri, obtinand doar 1% din voturi.