Japonia a protestat sambata fata de o vizita a premierului rus Dmitri Medvedev pe una dintre cele patru insule de la Pacific aflate in centrul unei dispute teritoriale intre Moscova si Tokyo, care le tensioneaza relatiile de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, relateaza Mediafax.

Acest protest ar putea afecta eforturile premierului japonez Shinzo Abe de a curta Rusia in privinta resurselor sale bogate si de a tine usa deschisa dialogului, in pofida crizei din Ucraina.

Tokyo si Moscova sunt implicate de mai multe decenii intr-o disputa cu privire la aceste insule situate la nord de Hokkaido, numite de catre rusi Kurile, iar de catre japonezi Teritoriile Nordice.

Rusia le-a ocupat imediat dupa incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial, iar aceasta disputa a impiedicat cele doua tari sa semneze un tratat de pace.

Dupa ce Medvedev a vizitat sambata Insula Iturup, Hajime Hayashi, un oficial japonez de rang inalt din cadrul Ministerului japonez de Externe, a protestat pe langa ambasadorul rus in Japonia, Evgheni Afanasiev, intr-o nota telefonica, a anuntat ministerul japonez.

Ministrul japonez de Externe Fumio Kishida isi va amana o vizita programata in Rusia la sfarsitul lui august, potrivit cotidianului de afaceri Nikkei, care nu a oferit detalii in acest sens.

Vizita lui Medvedev este susceptibila sa aiba un impact negativ asupra relatiilor Rusiei cu Japonia, care lucrau la organizarea unei intalniri, anul acesta, a presedintelui rus Vladimir Putin cu Shinzo Abe, potrivit agentiei Kyodo.

Rusia a dispus, in iunie, urgentarea construirii unor instalatii militare pe insulele disputate, dupa ce Putin afirma, in aprilie, ca este dispus sa discute aceasta problema, dand totodata vina pe Japonia pentru o lipsa de dialog.

Interese energetice se afla in centrul unui efort de strangere a relatiilor dintre cele doua tari.

Rusia intentioneaza sa-si dubleze, cel putin, livrarile de gaze naturale catre Asia in urmatorii 20 de ani, iar Japonia a fost nevoita sa recurga la importuri energetice masive pentru a inlocui pierderea energiei nucleare, dupa inchiderea reactoarelor, in urma dezastrului de la Fukushima, in 2011, provocat de un cutremur urmat de un tsunami.