Phenianul a amenintat vineri, prin vocea unuia dintre reprezentantii sai la Natiunile Unite, ca va lansa o "reactie militara extrem de puternica" daca Seulul nu va inceta sa mai difuzeze mesaje de propaganda, relateaza AFP, citata de Agerpres.

"In cazul in care Coreea de Sud nu va raspunde la ultimatumul nostru, reactia noastra militara va fi inevitabila si extrem de puternica", a declarat presei reprezentantul permanent adjunct al Phenianului la ONU, An Myong Hun.

Coreea de Nord a ordonat vineri trupelor sale sa fie pregatite pentru un "razboi total", pentru a sprijini acest ultimatum care cere ca Seulul sa inceteze operatiunile de propaganda de la frontiera impotriva regimului de la Phenian. Ultimatumul expira sambata la 08.30 GMT, insa Seulul refuza sa se conformeze si si-a plasat la randul sau armata in stare de alerta maxima.

Tensiunile s-au amplificat in peninsula dupa un rar schimb de focuri de artilerie care a avut loc joi intre cele doua tari.

Seulul acuza Phenianul ca a provocat schimbul de focuri lansand mai multe obuze in directia unui difuzor de-al sau de la frontiera care transmitea mesaje de propaganda. Coreea de Sud a ripostat tragand obuze de artilerie de 155 mm.

Coreea de Sud a reluat razboiul de propaganda dupa un atac cu mina antipersonal la inceputul lunii in care doi soldati sud-coreeni au fost mutilati, atac pe care l-a atribuit Phenianului.

Pe de alta parte, Coreea de Nord a cerut joi Consiliului de Securitate al ONU sa organizeze o reuniune de urgenta pentru a discuta despre exercitiile militare comune dintre SUA si Coreea de Sud, pentru care sunt mobilizati mii de soldati.

"Situatia din Peninsula Coreeana se apropie periculos de declansarea unui razboi", a mai spus An Myong Hun, acuzand ONU si Coreea de Sud ca orchestreaza "provocari" si ca "fabrica" acuzatii in legatura cu Coreea de Nord.