Un individ inarmat a deschis focul, vineri, intr-un tren Thalys ce asigura legatura intre Amsterdam si Paris, ranind grav doua persoane, inainte de a fi imobilizat de doi militari americani, pasageri in tren, si apoi retinut in gara Arras (nordul Frantei), relateaza AFP. Parchetul din Paris a anuntat ca sectia antiterorista se va ocupa de ancheta, in timp ce premierul belgian Charles Michel a calificat drept "atac terorist" agresiunea care a avut loc in jurul orei locale 18.00, in timp ce trenul Thalys traversa teritoriul belgian.

Incident armat intr-un tren ThalysFoto: Captura YouTube

"Avem doi raniti, insa niciun prognostic vital stabilit. O persoana a fost ranita prin impuscare, iar cealalta prin injunghiere", a declarat Fabienne Buccio, prefect al regiunii, la postul de radio France info.

Potrivit unei surse apropiate dosarului, barbatul ranit prin impuscare a fost dus cu elicopterul la un spital din Lille (nordul Frantei), in timp ce a doua victima, care a fost ranita cu o lovitura de cutit la nivelul cotului si are de asemenea o fractura de deget, a fost spitalizata la Arras.

Actorul francez Jean-Hugues Anglade, prezent in tren, a suferit la randul sau o contuzie la o mana si va parasi spitalul din Arras in cursul serii.

Autorul atacului a fost imobilizat de doi militari americani, care l-ar fi auzit incarcand o arma in toaleta, potrivit primelor elemente ale anchetei. Atacatorul avea asupra sa o pusca de asalt Kalashnikov, un pistol automat, noua incarcatoare cu cartuse si un cutit, potrivit unei surse din politie.

Individul a fost arestat si plasat in detentie.

In cursul unei declaratii de presa la Arras, ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve a denuntat "violenta barbara a unui pasager", precizand ca unul dintre cei raniti este unul dintre pasagerii care l-au imobilizat pe agresor.

Desfasurarea evenimentelor:

UPDATE 5: Premierul belgian Charles Michel denunta un "atac terorist"

Premierul Belgiei, Charles Michel, a calificat drept "atac terorist" agresiunea care a avut loc vineri in trenul Thalys ce asigura legatura intre Amsterdam si Paris, scrie AFP.

"Condamn atacul terorist din (trenul) Thalys si transmit compasiunea mea pentru victime", a scris Michel pe contul sau de Twitter.

Anterior, presedintele francez Francois Hollande a anuntat ca l-a sunat pe premierul belgian Charles Michel pentru a conveni cu acesta o "cooperare stransa" in cadrul anchetei, a informat un comunicat al Palatului Elysee.

UPDATE 4: Suspectul a facut obiectul unei fise a serviciilor de informatii franceze, potrivit unei surse din politie citate de AFP.

Potrivit elementelor preliminare ale anchetei, acesta este marocan sau de origine marocana si ar avea 26 de ani.

Mai trebuie verificata starea sa civila si, daca identitatea sa este confirmata, acest individ a facut obiectul unei fise ce vizeaza persoanele care au, in special, legaturi cu terorismul, dar care nu sunt neaparat monitorizate, a subliniat aceeasi sursa.

Sute de persoane fac obiectul unei astfel de fise.

Potrivit La Voix du Nord, atacatorul s-a urcat in tren in gara din Bruxelles.

UPDATE 3: Cei doi pasageri care au reusit sa-l imobilizeze pe atacator sunt cetateni americani, a mai precizat Parchetul.

Potrivit publicatiei regionale La Voix du Nord, doi militari americani in civil aflati in tren au auzit dinspre toaleta zgomotul unei arme ce tocmai era incarcata. Ei au intervenit pentru a-l imobiliza pe individ inainte ca acesta sa comita un carnagiu. In rucsac acesta avea un Kalashnikov, o arma alba si munitie (noua incarcatoare), potrivit marturiilor pasagerilor din tren.

UPDATE 2: Departamentul antiterorist al Parchetului din Paris se va ocupa de ancheta

"Sectia antiterorista se va ocupa de acest caz (...) avand in vedere armamentul utilizat, modul de desfasurare a faptelor si contextul", a informat Parchetul.

Presedintele francez Francois Hollande a dat asigurari, intr-un comunicat, ca "se iau toate masurile pentru a se face lumina" in acest caz.

UPDATE 1: Doua persoane ranite grav, una usor. Agresorul a folosit o arma de foc

Doua dintre persoanele ce au cazut victime individului care a folosit o arma de foc, vineri, la bordul unui tren Thalys pe ruta Amsterdam-Paris, au fost ranite grav, a treia fiind ranita usor, au informat pentru AFP surse din randul serviciilor de urgenta.

Un purtator de cuvant al companiei de cai ferate franceze a precizat ca cel putin una dintre victime a fost ranita de gloante, insa nicio informatie cu privire la prognosticul vital al victimelor nu a fost furnizata de catre serviciile de urgenta.

Ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve se va deplasa in aceasta seara la Arras, nordul Frantei, unde a fost arestat agresorul, a informat Pierre-Henry Brandet, purtatorul de cuvant al ministerului. El a confirmat pentru AFP ca un barbat a deschis focul in tren, adaugand ca, in acest stadiu, "nu se stie nimic despre motivatiile sale".

______

Trei persoane au fost ranite, vineri, intr-un tren Thalys ce asigura legatura intre Amsterdam (Olanda) si Paris (Franta), de catre un barbat inarmat, care a fost imobilizat de pasageri si apoi retinut in gara Arras (nordul Frantei), a informat un purtator de cuvant al companiei de cai ferate franceze, citat de AFP.

Potrivit sursei citate, incidentul a avut loc in jurul orei locale 18.00 (19.00, ora Romaniei).

SNCF (Societatea nationala de cai ferate din Franta) nu a putut preciza deocamdata natura sau gravitatea ranilor celor trei persoane.

SNCF a precizat insa ca individul avea asupra sa atat arme albe cat si arme de foc.

Pe contul oficial de Twitter, compania feroviara Thalys a transmis ca "pasagerii sunt in siguranta, situatia este sub control. Trenul este oprit in gara, iar serviciile de urgenta sunt la fata locului".

Thalys este o filiala a SNCF, a companiei omoloage belgiene SNCB si a celei germane Deutsche Bahn.