UPDATE 13.10 Unitatea Populara vrea mandat sa formeze guvernul, a declarat Reuters un parlamentar important al formatiunii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit constitutiei elene, primele trei partide parlamentare ca marime primesc un mandat de trei zile pentru a incerca sa formeze si sa obtina sprijinul pentru formarea unui guvern.

Acest mandat il are acum formatiunea conservatoare Noua Democratie, dar va trece catre urmatorul partid daca nu reuseste sa formeze executivul.

Rebelii de extrema stanga din Syriza s-au rupt de partidul de guvernare pentru a constitui o noua formatiune ce avea 25 de parlamentari, a anuntat un purtator de cuvant parlamentar, citat de Reuters.

Noul partid se va numi “Unitatea Populara” si va fi condusa de fostul ministru al energiei Panagiotis Lafazanis, liderul factiunii de extrema stanga din Syriza ce a sfidat apelul la sprijin pentru al treilea program de salvare a Greciei al premierului Alexis Tsipras.

Cu cei 25 de parlamentari partidul va avea al treilea grup parlamentar ca marime din legislativul elen, mai mult decat partidul de centru To Potami si formatiunea de extrema dreapta Zori Aurii, care au cate 17 parlamentari.

Lafazanis este cel care in timpul crizei elene din aceasta vara a cerut guvernului sa intre in rezervele Bancii Greciei ca sfidare la adresa Bancii Centrale Europene. Lafazanis, liderul factiunii dure a Syriza ce a pledat pentru revenirea la drahma, a spus ca o astfel de mutare ar fi permis plata pensiilor si salariilor bugetarilor daca Grecia ar fi fost fortata sa iasa din zona euro.

Alexis Tsipras a anuntat joi seara, intr-un discurs televizat, ca isi depune mandatul de premier, actiune ce deschide calea catre alegeri anticipate, cerandu-le grecilor sa judece daca i-a reprezentat adecvat sau nu in lupta cu creditorii internationali, transmite Reuters. Tsipras a inaintat demisia presedintelui.