Europa se retrage intr-o "situatie de respingere" in fata sosirilor masive de imigranti, multi fugind din zone de razboi si de violente, a denuntat joi seful Inaltului Comisariat pentru Refugiati al Natiunilor Unite (UNHCR), portughezul Antonio Guterres, potrivit Agerpres.

In loc sa administram acest aflux in functie de nevoile societatilor europene, "suntem intr-o situatie de respingere", a declarat el intr-un interviu pentru AFP realizat la sediul UNHCR de la Geneva.

"Cei care profita de aceasta situatie sunt traficantii", a subliniat el.

Indicand anumite fenomene precum rata scazuta a nasterilor in Europa si penuria de mana de lucru in anumite sectoare, Guterres a precizat ca "migratia ofera o parte din solutia la bolile Europei".

In consecinta, el face apel la un raspuns european la criza imigrantilor, "deoarece nicio tara nu o poate rezolva de una singura".

El a atras de asemenea atentia ca tarile nu trateaza in mod egal problema. "Este clar ca in Europa unele tari fac o treaba excelenta, in timp ce altele nu-si fac treaba", a spus Guterres.

El a laudat astfel sistemele de gestionare a solicitarilor de azi din Suedia si Germania. Datorita acestor sisteme, a precizat seful UNHCR, circa jumatate din cereri sunt inregistrate in cele doua tari.

In schimb, unele state, in special din Europa de Est, nu s-au ridicat la inaltimea sarcinii lor, a adaugat el, condamnand in special decizia Slovaciei, anuntata joi, de a accepta 200 de refugiati, dar numai daca acestia sunt crestini.

"Relocalizarea este un lucru ce trebuie decis in functie de vulnerabilitatea (solicitantilor), fara nicio forma de discriminare in functie de religie", a insistat el.

In opinia sa, acest tip de atitudine constituie o reactie "mai mult emotionala decat rationala", care nu va impiedica faptul ca este de asteptat o crestere a fenomenului "in viitorul apropiat".

Conform ONU, aproape 260.000 de persoane au ajuns in Europa de la inceputul anului, cel mai adesea dupa calatorii periculoase pe Marea Mediterana organizate de traficanti. Acesti imigranti vin in cea mai mare parte din zone de conflict din Africa si Orientul Mijlociu.