Centrul de detentie de la Guantanamo ar trebui sa fie inchis pana la sfarsitul presedintiei lui Barack Obama, a declarat joi seful Pentagonului, Ashton Carter, care a descris inchisoarea militara drept un "strigat de adunare" pentru jihadisti, informeaza AFPsi Agerpres.

Pentagonul, a explicat el, cauta intens un centru de detentie pentru a-l inlocui pe cel din insula cubaneza.

"In opinia mea, nu este un lucru pe care sa-l lasam in seama viitorului presedinte", a spus Carter presei la Pentagon.

El s-a declarat de asemenea pe aceeasi linie cu administratia Obama in ceea ce priveste inchiderea centrului de detentie, promisiune electorala a presedintelui american.

"Atat timp cat acest centru de detentie va ramane deschis, va fi un strigat de adunare pentru propaganda jihadista", a adaugat seful Pentagonului.

Aceasta inchisoare militara "costa mult, iar presedintele nu vrea sa o lase succesorului sau", a mai spus Carter.

El a confirmat totodata ca Pentagonul evalueaza posibilitatea de a transfera inchisoarea de la Guantanamo, creata in urma atentatelor de la 11 septembrie 2001, la inchisoarea militara de la Fort Leavenworth (Kansas) sau la cea de la Navy Brig din Charleston, in Carolina de Sud.

"Vom evalua alte locuri in urmatoarele saptamani", a adaugat el.

O eventuala desfiintare a Guantanamo, unde 116 persoane sunt in continuare inchise, ramane un subiect extrem de controversat in SUA. Majoritatea republicana in cele doua camere ale Congresului se opune ferm.