Stire actualizata Alexis Tsipras a anuntat joi seara, intr-un discurs televizat, ca isi depune mandatul de premier, actiune ce deschide calea catre alegeri anticipate, cerandu-le grecilor sa judece daca i-a reprezentat adecvat sau nu in lupta cu creditorii internationali, transmite Reuters. Tsipras a inaintat demisia presedintelui, solicitand ca alegerile anticipate sa se desfasoare cat mai curand posibil.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mandatul politic din 25 ianurie si-a epuizat limitele iar acum poporul grec trebuie sa isi spuna cuvantul", a declarat Tsipras.

Surse din Guvernul de la Atena declarasera anterior ca Alexis Tsipras intentioneaza sa isi depuna mandatul joi seara. Totodata, surse din cabinet au declarat pentru agentia de presa citata ca Grecia ar putea tine alegeri parlamentare anticipate pe data de 20 septembrie.

Decizia de a depune mandatul, fortand astfel alegeri anticipate, urmareste inabusirea unei rebeliuni in propriul partid de stanga. Tsipras incearca, de asemnea, sa obtina sprijin pentru cel de al treilea program de salvare.

Decizia lui Tsipras de a chema oamenii la urme dupa 7 luni dificile la putere adanceste incertitudinile politice chiar in ziua in care grecia a primit prima transa din bailoutul incheiat cu creditorii internationali.

Alegerile anticipate i-ar permite lui Tsipras ca profite de popularitatea de care se bucura in randul alegatorilor greci inainte ca cerintele de austeritate si reforma impuse prin programul de asistenta sa inceapa sa fie resimtite. Un nou vot i-ar permite, de asemenea, sa revina la putere intr-o pozitie mult mai puternica.

"Tinta este sa avem alegerile pe 20 septembrie" a declarat o sursa guvernamentala dupa ce premierul Alexis Tsipras s-a intalnit cu oficiali seniori din partidul sau, Syriza, si cu ministri pentru a discuta despre urmatoarea miscare a guvernului.

Stirea se actualizeaza